Ponev iz litega železa

Na povsem novi ponvi iz litega železa je površina enotna tako na zunaj kot znotraj, ima pa grobo teksturo z majhnimi zrni ali »porami«. Izogibajte se ponvam z razpokami, praskami ali neenakomerno ostrimi robovi. Kupite le takšne, ki so v celoti izdelane iz železa, in nimajo lesenih ročajev. Čez čas lahko dno postane neenakomerno brazdasto ali opraskano – takšni posodi se izogibajte, saj ravna površina najbolje prevaja toploto.

Kuhinjski nož

Če kupite trpežen nož in ga tudi primerno vzdržujete, bi moral zdržati vse življenje! Zato ne kupujte nožev z nazobčanim rezilom ali takšnih, za katere proizvajalci trdijo, da nikoli ne potrebujejo ostrenja. Kvalitetni noži namreč zagotovo potrebujejo občasno brušenje. Omislite si nož, ki ni pretežak, ampak ga lahko stabilno in udobno držite v roki; obenem pa naj bo iz brušenega jekla. Da bo nož enako rezal še dolgo časa, ga redno uporabljajte in ostrite.

honig_steel.jpg

Ročno orodje

Kakovostno ročno orodje bi moralo zdržati celo več generacij, če ni izdelano iz lesa. Poiščite orodje iz ponarejenih materialov, ne litih kovin, z ročaji iz plastike, kovine ali steklenih vlaken, ne iz lesa.

Albumi za shranjevanje fotografij

Zelo trpežni so spominski albumi in beležke z listi iz pH-uravnoteženega arhivskega papirja brez dodanih barvil. Fotografije pritrdite tako, da jih zataknete za majhne vogale; izogibajte se plastičnim folijam, lepljenju fotografij v album in uporabi lepilnega traku.

family_album_big.jpg

Usnjena torba in kovček

Kakovostna usnjena torba ali kovček nista draga, uporabljali pa ju boste lahko vse življenje. Najboljše usnjene torbe so izdelane iz zrnastega usnja in imajo majhne tesno prilegajoče se šive iz težke in močne niti. Za nemoteno uporabo poskrbite, da redno pregledujete in popravite sponke, tečaje in ključavnice kovčka.