Med razstavljenimi izdelki smo si lahko na letošnjem Domotexu ogledali tudi talne obloge, ki nas vodijo v pravo smer, nam izdajo opozorila v nevarnih situacijah ali spremenijo onesnažen zrak v svežega. Med eksponati smo našli celo talne obloge, ki masirajo naša stopala,predvajajo glasbo ali pa jih preprosto zvijemo v rolo in pospravimo.

Bogata ponudba talnih oblog

Hannoverski sejem Domotex je med drugim gostil razstavo lesenih talnih oblog Wood Flooring Summit – letos so bile poleg različnih vrst parketa in laminatnih oblog v osredju masivne talne obloge iz lesa. Svoje inovativne izdelke so na ogled postavili vodilni proizvajalci talnih oblog: Amorim, Barlinek, Bauwerk, Berry Floor, Classen, Egger, Faus, Hamberger, Kaindl, Kährs, Kronotex, Margaritelli, MeisterWerke, Parador, Spanolux/Balterio, Tarkett in ne nazadnje Unilin/QuickStep.

domotex_2012.jpg

Lesene talne obloge

V trendu so masivne lesene obloge z naravnimi zakrivljenimi oblikami, ki so del narave. Tla niso več strogo ravna, ampak različnih nepravilnih oblik, ki spominjajo na talne obloge v starih kmetijah. Nizozemsko podjetje Bolefloor je na primer razvilo postopek, ki lahko strojno zlepi ukrivljene in nepravilno oblikovane robove različnih vrst lesa v talne obloge. Postopek rezanja in spajanja za proizvodnjo trdnih lesenih plošč je izboljšan s posebej razvito programsko opremo, sistemom optičnega bralnika in posebnim algoritmom. Ukrivljene deske so na koncu dolge 2,4 metra, široke od 15 do 30 centimetrov in debele 21 milimetrov.

Razstavljene novosti

Na prvi pogled je videti, kot da so inovativne talne ploščice Celino izdelane iz kamna, skrilavca, papirusa ali platna. Vendar pa so v resnici sestavljene iz lesenih ostružkov in naravne smole. Zaradi zanimive končne podobe, ki posnema druge materiale, jih lahko uporabljamo za ustvarjanje različnih tekstur v prostoru. Zahvaljujoč edinstvenemu sistemu Top Connect in ComforTec so enostavne za vgradnjo, pričarajo pa zares čarobno življenjsko okolje.

celino.jpg

V podjetju Design Parquet pa so predstavili nov izdelek Navylam+, izdelan iz masivnega lesenega parketa in z dodatkom revolucionarne vodotesne gume, zaradi česar se talne obloge odlično obnesejo v kopalnici. Našo pozornost pa so pritegnili tudi v družbi Hamberger Flooring GmbH, kjer so zasnovali izredno tih laminat, ki ne škripa – posamezne deske so namreč na spodnji strani podprte s samolepilnimi trakovi, tako da jih je mogoče stabilno pritrditi na tla pod njimi.