Znaki, da se je k vam zatekla podgana

Če se je k vam zatekla podgana, boste ugotovili po obstoju naslednjih znakov:
- urinski madeži na prometnih območjih, po navadi blizu sten in drugih predmetov. Izločki se svetijo pod črno lučjo,
- umazani 'obrisi' ob straneh vertikalnih površin, ob katerih podgane pogosto tečejo,
- odtisi ugrizov in ostanki hrane v bližini shramb,
- odtisi ugrizov v stenah.

Odstranitev podgan

Preglejte vsak kotiček vašega domovanja. Še posebno pozorni bodite na zgoraj naštete znake. Če opazite katerega koli izmed njih, si ga zabeležite, zelo priporočljivo pa je tudi, da si naredite zamljevid vseh poškodb, saj boste tako lažje prišli do izvora oziroma središča infekcije. Če opazite kakšno luknjo v steni, jo zamašite s papirjem. Naslednji dan poglejte, če je kdo kaj šaril po njem. Če je, potem ste našli aktivno luknjo. Označite si jo na zemljevidu in nadaljujte z naslednjimi koraki.

Odstranite vire hrane

Podgane bodo pojedle vse, od semen do ostankov hrane, zato vso hrano, ki je nimate v hladilniku, hranite v kovinskih ali steklenih posodah (plastika ne pride v poštev) s tesno zaprtimi pokrovčki. Vso hrano, za katero menite, da se je je dotaknila podgana, vrzite proč. Zelenjavo in sadje dajte v hladilnik, hrano za vaše ljubljenčke pa med posameznimi obroki pokrijte in odmaknite s tal. Kupite kovinski koš za odpadke s pokrovom in nikar vanj ne mečite ostankov hrane. Ostanke dajajte v plastične posode in jih zakopljite v zemljo (luknja mora biti globoka vsaj 30 centimetrov) ter na vrh položite nek težak predmet, da do njih ne bodo mogli priti podgane, psi ali rakuni, oziroma jih vrzite proč v smetnjak, namenjen organskim odpadkom. Tudi zunaj si omislite kovinsko kanto za smeti s pokrovom.

Vreče s semeni in hrano za vaše ljubljenčke, ki jih hranite zunaj doma, ne imejte pri tleh, če ne gre drugače, pa jih dajte v kovinske kante za smeti in jih dobro zaprite. Če imate ptičje hišice ali sadna drevesa oziroma takšna, na katerih rastejo oreščki, vsak dan s tal poberite vse stvari, sicer bodo imele podgane pri vas pravo gostijo. Tudi živalski iztrebki so vir hrane, zato jih zberite in zakopljite. Dobro preglejte vaš kontejner za smeti, če ta ni narejen iz kovine, da nima kakšne luknje, sicer bo pot do hrane za podgane zelo enostavna.

norway_rat_on_kitchen_floor_2592x1944.jpg

Uničite njihova skrivališča

Podgane pridejo povsod – lahko plezajo po žicah, ceveh, celo po vertikalnih strukturah. Znajo plavati pod vodo, skočijo pa tudi do enega metra v višino. Zlahka pregrizejo skorajda vse, tudi tanke in slabotne kovine, stisnejo pa se lahko skozi zelo majhne luknje. Najraje se zadržujejo v natrpanih prostorih, zato jih počistite. Manj krame boste imeli, manj je možnosti, da se bodo lahko skrile.

Blokirajte dostope

Podgane so zelo iznajdljive pri dostopih do človeškega bivališča. Vanj lahko pridejo skozi kanalizacijske cevi in priplavajo skozi odtoke in stranišča. Preko električnih žic lahko pridejo na vašo streho in podstrešje. Zato bodite pri pregledu domovanja zelo temeljiti. Vse luknje in odprtine dobo ometite s cementom, vanj pa vmešajte še nekaj drobno zdrobljenega stekla. To bo preprečilo, da bi podgana cement izkopala, dokler je ta še moker. Luknje lahko zamašite tudi z jeklenimi ali aluminijastimi ploščami. Vse zunanje zidove preglejte do višine vsaj 1,2 metra.

Dobro preglejte mesta okoli napeljav, ki se stekajo v vaš dom. Podgane, kot že rečeno, ne potrebujejo veliko prostora, da se prebijejo skozi. Svoj dom lahko naredite še bolj podganam neprijazen denimo z izkopom jarka okoli hiše, ki ga napolnite z gramozom. Ta namreč podganam onemogoči kopanje. A v tem primeru poiščite nasvet in pomoč strokovnjaka, saj projekt ne bo poceni.

Odstranite podganjo populacijo

Zdaj, ko ste podganam preprečili dostop do hrane in izhod iz hiše, se bo njihova populacija pričela zmanjševati. Če imajo probleme s podganimi tudi sosedje, se bodo te vračale nazaj k vam, zato še naprej dosledno upoštevajte nasvete za hrambo hrane.

Pasti

dscn2434.jpg

Kupite past, ki bo podgano ubila. Gre namreč za žival, ki je zelo škodljiva za zdravje človeka, zato je nima smisla samo ujeti in spustiti na prostost. V past dajte hrano, za katero ste ugotovili, da se je je lotila. Eksperimentirajte. Če ena vaba ne deluje, poskusite z drugo. Podgane imajo zanimivo lastnost – če njihova populacija pričenja padati, se razmožujejo v še večjem številu kot sicer – ključ do njihove odstranitve je zato hitrost!

Mrtvih podgan nikoli ne prijemajte z roko – tako one kot njihovi paraziti namreč prenašajo številne nevarne bolezni. Uporabite lopato ali klešče. Podgano položite v plastično vrečko in jo dobro zaprite, nato pa vrzite proč. Pasti vedno prijemajte z rokavicami, da se ne boste okužili s patogeni in da te ne bodo imele vonja po človeku. Nastavite jih na mesta, ki ste si jih označili na zemljevidu. Vsak uspeh zabeležite. Nekaj dni pasti z vabo ne napnite. Naj se podgane navadijo nanjo. Ko se jih odločite napeti, jih nastavite čim več, da se jih boste znebili v čim večjem številu.

Pasti postavite ob steno, saj se podgane najraje gibljejo ob njih. Le redko jih boste namreč videli teči po sredini prostora. Lahko jih zakrijete tudi z žagovino. Pazite, da do njh ne bodo mogli priti otroci in vaši ljubljenčki. Vsak dan preverite, če se je vanje kaj ujelo. Pri lepljivih pasteh (te so bolj primerne za podganje mladiče) ujeto podgano utopite v milnici.

Strupi

Strupi so pri podganah dokaj neučinkoviti. Z njim boste namreč pobili le nekaj živali, ostale pa se bodo hitro razplodile, tako da boste kmalu na istem. Poleg tega bodo podgane umirale v stenah oziroma ostalih težko dostopnih odprtinah. In razpadajoča podgana nima ravno prijetnega vonja. Pa še insekte bo privabila. Podgane se zelo hitro prilagodijo na strup in postanejo nanj odporne, tako da strup res uporabite zgolj v skrajni sili. In če do nje pride, raje pokličite strokovnjaka.

Plenilci

Podgane imajo (na srečo) tudi nekaj naravnih plenilcev. Mednje spadajo:
- pes – od časa do časa ubije kakšno podgano, a s tem nikakor ne gre računati, da bi ga uporabili kot rešitev za podganske infekcije,
- mačka – je boljša od psov, še posebno potepuške mačke, a tudi ne dovolj, da bi se lahko zanesli na njih, da odpravijo problem,
- sova – je zelo učinkovita pri odstranjevanju podgan. Na vaši zemlji jim uredite gnezdo in upajte, da bo kakšni všeč.