Temno in svetlo, sijoče in matirano, osvetljeno in zatemnjeno, grobo in fino, nizko in visoko, hladno in toplo so le nekatera kontrastna razmerja, ki se pojavljajo povsod okoli nas. Igra kontrastov je izziv tudi v urejanju interjerja, zaradi širokega spektra rešitev pa bo zadovoljila potrebe vsakega posameznika.

Kontrasti za bolj razgibano notranjo opremo

Kontrasti vnesejo dinamiko in poudarijo določen del prostora, ki ga želimo izpostaviti. S premišljenim izborom primernih razmerij lahko pričaramo različne kontraste, ki ne bodo vizualno preobremenili prostora. Še posebno lepo se podajo v otroške sobe, posebno vzdušje pa ustvarijo tudi v dnevni sobi, kuhinji, kopalnici, domači pisarni in drugih prostorih, ki jih želite delno ali v celoti poudariti.

kontrast.jpg

Kontrastne barve, materiali in zapolnitev prostora

Kontrastna razmerja najlažje dosežete z uporabo kontrastnih barv, materialov ali odnosom polno – prazno, kar pomeni, da združite elemente   minimalistično zasnovanega pohištva z zaprtimi policami in kompleksnejše elemente z odprtimi policami in razstavljenimi podrobnostmi. Če opremljate majhen prostor, na primer kuhinjo, je najpomembnejša zahteva funkcionalnost, zato prostor opremite s kontrastnimi barvami in materiali.

Če si želite hladnejše vzdušje prostora, uporabite črno in belo barvo v kombinaciji z aluminijem ali nerjavečim jeklom. Prostor naredite toplejši, če omenjeni kombinaciji dodate še tople detajle oziroma materiale, kot je denimo les.

minimalist_black_white_wooden_kitchen.jpg

Dekorativne kontrastne oblike in končne podobe materialov

V kontrastnem razmerju so lahko barve zidov, posamezni kosi pohištva, dekoracija sobe in drugi prostorski elementi. Če na primer na groba lesena tla dnevnega prostora postavili usnjeno sedežno garnituro ali dvosed iz prestižne tkanine, boste ustvarili presenetljiv dekorativni kontrast, ki je zelo opazen. Združujte tudi odsevno prozorno steklo in lesene ali kovinske površine.

V jedilnici lahko uporabite različne stole in jedilno mizo, kontrast pa naj se izraža v barvi, materialih ali obliki. Ne obremenjujte se s podrobnostmi, temveč raje posezite po minimalističnem pristopu pri izbiri posameznih kontrastnih elementov.

kontrast_1h.jpg

Zidni opaž

Stenski opaž je odličen način za vzpostavitev kontrasta: če ste dovolj pogumni, izberite aluminijast stenski opaž, ki se bo stilsko ujemal z aluminijastim okvirjem večje omare z ogledalom, prislonjene ob steno. Možnosti je ogromno, če le uporabite malo domišljije in imate kanček poguma.

Več posnetkov kontrastno urejenih prostorov pa si oglejte v naši fotogaleriji.