Ne glede na to, ali iščete rabljene stole, mize, omare ali morda kakšne druge kose notranje opreme, bodite previdni, saj boste skoraj zagotovo naleteli na ljudi, ki vam bodo poskušali prodati predmete, polne nepravilnosti in napak. Ker z leti skoraj vsak izdelek postane slabše kakovosti, nekateri pa celo nevarni za zdravje, jih pred nakupom natančno preglejte.

Odpoklicano pohištvo

Preden se podate v nakup novega starega pohištva, pomislite na varnost. Izberite le tiste kose pohištva, ki niso bili odpoklicani, kar lahko najlažje preverite na spletu. Če je kakšen proizvod zaradi svoje sestave ali materialov, iz katerih je izdelan, odpoklican, ga ne kupite.

rabljeno_pohistvo.jpg

Pazite na znake propadanja

Vsak kos notranje opreme natančno preglejte in iščite znake razkrajanja. Večina rabljenega pohištva sicer kaže znake obrabe, kar daje pohištvu posebej značaj, vendar ti po navadi niso tako problematični. Izognite se tistim kosom, ki kažejo znake propadanja ali gnitja, so okuženi z insekti ali črvi.

Neprijetne vonjave

Rabljeno pohištvo običajno oddaja neprijetne ali čudne vonjave. Včasih je vonj posledica daljšega shranjevanja v garaži ali kleti, včasih pa nastane zaradi daljše izpostavljenosti cigaretnemu dimu ali še huje – telesnemu vonju. Preden si omislite smrdeč kos, razmislite, kaj boste morali storiti, da vonj odstranite.

rabljeno_pohistvo_2.jpg

So rabljeni predmeti varni?

Vprašajte se tudi, ali je pohištvo varno? Podrobneje preučite vse mehanizme, ki sestavljajo sedežne garniture, ležalnike, postelje in mize, da ugotovite, ali še vedno delujejo. Zložljivi ali večnamenski kosi bi se morali brez težav uporabljati, poskrbite pa tudi, da so vsi potrebni vijaki in žeblji na svojem mestu in brez rje.

Kaj se skriva pod površjem?

Rabljeno oblazinjeno pohištvo temeljito preglejte, da pravočasno opazite znake plesni, glivic, živalskega prhljaja in pršic. Vse te nevarnosti namreč povzročajo alergije, če jih prenesete v dom, pa se bodo razširili po vsem stanovanju. Pametna ideja je, da pohištvo profesionalno očistite, preden ga prinesete v hišo.