Vezane lesene plošče iz bambusa

Bambus je hitro obnovljiv material, ki dozori v samo štirih letih, zato iz njega izdelujejo vedno več izdelkov. Čedalje bolj priljubljene so na primer laminatne plošče iz bambusa, ki jih lahko uporabimo bodisi za talne obloge bodisi pohištvo. Izberite vezane plošče, zlepljene oziroma zatesnjene z lepili, ki vsebujejo malo ali nič hlapnih organskih spojin.

Umetna zelenica

Sintetična trava bo ostala ravno prav pokošena in zelena več let, čeprav ne zahteva nobene košnje, zalivanja ali gnojenja. Možno jo je 100-odstotno reciklirati, zato je odličen nadomestek zahtevni živi zelenici.

Premazi za les iz soje

Namesto da posežete po umetnih premazih za les, ki običajno vsebujejo zdravju in okolju škodljive snovi in kisline, se odločite za premaze na osnovi soje. Uporabite jih lahko tako v zaprtih prostorih kot za zunanje aplikacije.

premaz_lesa_iz_soje.jpg

Kompozitni les

Konstrukcijski kompozitni les je izraz za skupino lesnih proizvodov, ki so sestavljeni iz furnirja ali dolgih ploščatih iveri in zlepljeni z vodoodpornim lepilom. Kompozitni les je trden, močan, lahek in trpežen, odporen pa je tudi proti insektom in razkrajanju.

Reciklirani stekleni pulti

Okolju prijazni so tudi stekleni pulti iz recikliranega brušenega stekla, elektrofiltrskega pepela in betona. Videti so res nekaj posebnega, podobno kot graniti pa so odporni celo na praske.

Papirnati pulti

Odlična alternativa laminatnim kuhinjskim in kopalniškim pultom so pulti, izdelani iz recikliranega papirja in drevesne smole iz dobro vzdrževanih gozdov. Tovrstni pulti so trpežni in odporni na madeže.

paper_counters_01.jpg

Mulčenje iz pnevmatik

Ko drevesa in grmovnice na vrtu potrebujejo plast mulčenja, namesto organskega izberite recikliranega iz ostankov pnevmatik. Mulčenje iz gume bo pomagalo zadrževati vlago v tleh, obenem pa boste ponovno uporabili pnevmatike, ki bi sicer pristale na smetišču.

Trajnostni les

Izberite tudi okolju prijazen trajnostni les, ki ga posekajo v dobro vzdrževanih gozdovih, kjer je več dreves posajenih kot posekanih. Potrebnih je namreč veliko desetletij za popravilo škode v izsekanem gozdu, zato se pri gradbenih delih odločite le za trajnostno pridelan les.

Sirkov les

Sirek je rod številnih trav, med katerimi so nekatere vzgajane kot žitarice, mnoge pa so uporabljene kot živalska krma ali so zasajene po pašniških področjih. Izbrane trave tako s pomočjo toplote stisnejo skupaj, da nastane vezan trajnostni les.

sirek_za_les.JPG

Linolej

Talne obloge iz linoleja so narejene iz lanenega olja in lanene moke. V celoti jih je možno reciklirati; ker so izredno trpežne, zdržijo več let, na voljo pa so tudi v različnih barvah in stilih.

Talne obloge iz plute

Za prenovo doma so odlične talne obloge iz plute, saj so izdelane iz lubja drevesa plutovca, ki se regenerira in vedno znova zraste na novo, tako da drevesa med postopkom nikoli ni potrebno ubiti.

Preproge iz volne

Volnene preproge iz ovčje volne in drugih naravnih smol in vlaken lahko 100-odstotno reciklirate. Izbirate lahko med paleto različnih barv, preproge pa bodo zdržale leta.

Svetlobniki

Če želite v bivalne prostore vnesti čim več naravne svetlobe, se odločite za svetlobnike, ki jih brez preoblikovanja strešne konstrukcije dodate na streho. Sestavljeni so iz daljše zavite cevi, skozi katero v notranjost vstopa svetloba, zlahka pa zaobidejo vse vgrajene žice in vodovodne cevi.