Kam boste umestili detektorje dima in koliko jih boste sploh potrebovali, je v veliki meri odvisno od velikosti vašega doma. Alarme bi tako morali namestiti v vsakem nadstropju, tudi v kleti in na podstrešju. Ker se dim v primeru požara dviga, vam svetujemo, da senzorje postavite v bližino stopnišča, ki ga dim običajno najprej napolni.

Kam jih umestiti?

Da bi se izognili sprožitvi lažnega alarma, javljalnikov požara ne pritrjujte v prostorih, kot so kopalnica, kuhinja in delavnica, saj lahko para, dim med kuhanjem in prah detektor po nesreči sprožijo. Namesto tega jih postavite zunaj teh prostorov, vendar ne več kot šest metrov stran.

detektor_dima_gg.jpg

Glavna naloga dimnih senzorjev je opozoriti vse osebe na nevarnost požara. Zato je najbolje, da jih umestite v vsako spalnico in na hodnike zunaj spalnic. Prepričajte se, da niso tako daleč od drugiih bivalnih prostorov, ampak jih boste lahko slišali tudi skozi zaprta vrata ali ob delovanju hrupne klimatske naprave.

Kam jih pritrditi?

Dimne detektorje pritrdite na strop ali zgornji del stene, in sicer od 15 do 30 centimetrov pod strop. Kot med stropom in steno je običajno napolnjen z zrakom, ki ne kroži po prostoru, zaradi česar lahko alarmi postanejo neučinkoviti, če jih pritrdite na tiste predele stene, ki so od stropa oddaljeni manj kot 15 centimetrov. Ko nameščate alarme, imejte v mislih, da boste morali senzorje tudi občasno testirati in jim zamenjati baterije.

kam_postaviti_dimni_detektor.jpg

Zaradi tega jih ne postavljajte na tista območja, ki jih boste težko dosegli. Do alarmov bi morali dostopati brez težav, saj se boste le tako lahko prepričali, da delujejo pravilno. Če senzor na primer želite testirati, prižgite vžigalico in jo pridržite pod njim – dim bi moral alarm sprožiti. Baterije po navadi zdržijo kakšno leto, ko pa se spraznijo, vas alarm o tem obvesti, saj začne piskati oziroma oddajati opozorilne zvoke. Takoj, ko to opazite, zamenjajte baterije in mehanizem bo varoval vašo družino še naprej.