Originalni kosi pohištva iz različnih časovnih obdobij imajo visoko ceno in so težje dostopni na trgu, vendar lahko najdete tudi posnetke ali sodobno oblikovane kose, ki spominjajo na določen starinski slog, a so prilagojeni potrebam sodobnega življenja. Ta vrsta klasičnega pohištva je danes najpriljubljenejša še zlasti med mladimi generacijami, ki želijo združiti prefinjenost z modernim načinom bivanja.

Več klasičnih stilov

Med klasičnimi stili opremljanja so najbolj priljubljeni barok, bidermajer in empire. To so stili, ki se pojavljajo od začetka 17. stoletja in uspešno zadovoljujejo potrebe sodobnega gospodinjstva. Omislite si lahko pohištvo in dekoracijo v modernih barvah, ki ju v prostor umestite na sodoben način. Za posebno vzdušje v prostoru kombinirajte pohištvo v klasičnem stilu z ujemajočimi se dekorativnimi tkaninami, svetili, preprogami in drugimi podrobnostmi.

bidermaer.jpg

Barok

Barok označujejo dinamična oblika ter igra svetlobe in sence. Materiali so obdelani tako, da vsak element poudarja gibanje in ukrivljenost; končna podoba pa je običajno dopolnjena s plemenitimi materiali, poldragimi in dragimi kamni, biserovino ter zlatimi detajli. V kombinaciji z lesom prihaja v ospredje odsev svetlobe, ki naredi notranjo opremo še bolj dinamično. Prevladujejo kompleksne rezbarije, bogati vzorci, vitki stebri in zaobljene linije, po katerih ta stil danes prepoznamo.

Empire

Tako imenovani empire izhaja iz klasicizma, ki se pojavlja v obdobju med barokom in bidermajerjem. Zanj so značilni strogost in razkošje, pobarvano pohištvo iz kakovostnih vrst lesa, pozlačene dekoracije in črna barva. Ta stil je v času svoje vladavine sprejel tudi Napoleon, iz Francije pa se je nato razširil po vsej Evropi.

empire2.jpg

Bidermajer

Bidermajer se je razvil kot odziv na empire, ki je prevladoval vse do leta 1814. Prvo pohištvo v tem stilu so zabeležili na Dunaju, odlikujejo pa ga udobje, skromnost v primerjavi s prejšnjima stiloma in funkcionalnost. Ker so nanj vplivali vsi predhodni stili, bi lahko rekli, da združuje najboljše od vsakega prejšnjega.