Če želite zaščititi dom pred nevarnimi prenašalci prehlada in gripe ter zmanjšati možnost, da bi vaša družina to zimo zbolela, upoštevajte naslednjih šest preprostih korakov.

Zamenjajte krpe in omelo za prah

Vse lepo in prav, če uporabljate okolju prijazne in reciklirane izdelke za čiščenje, kot so omela za prah in čistilne krpe. Vendar pa morate biti še posebno previdni, da redno razkužite vse krpe in omelo: po vsaki uporabi jih potopite v vedro dezinfekcijskega sredstva za 15 do 20 minut. Krpe za čiščenje pogosto menjavajte, saj drugače med čiščenjem z njimi le prenašate bakterije in viruse iz sobe v sobo.

krpe_za_ciscenje.jpg

Uničite bakterije na kuhinjski spužvi

Kuhinjsko gobico za pomivanje posode bi morali zamenjati vsaka dva tedna, med uporabo pa bi jo morali tudi redno razkuževati. To najlažje storite, če mokro gobico takoj po uporabi za minuto položite v mikrovalovno pečico, da jo toplota razkuži. Namesto tega jo lahko razkužite tudi med pranjem v pomivalnem stroju.

Uničite bakterije med pranjem

Če niste previdni, lahko vse, kar je v lasti okužene osebe, razširi bakterije po bobnu pralnega stroja. Zaradi tega vam priporočamo, da perilo operete v vroči vodi (vsaj 65 stopinj Celzija) in ga sušite v sušilnem stroju vsaj 45 minut.

Razkužite daljinski upravljalnik

Temeljito očistite in razkužite tudi televizijski daljinski upravljalnik. Televizijo namreč najpogosteje gledamo ravno takrat, ko smo prehlajeni ali kako drugače bolni, večina pa na koncu pozabi očistiti tudi ta pripomoček. Mikrobi lahko preživijo dva dni na trdnih površinah, kot je ta, zaradi česar se ob dotiku zelo hitro prenesejo na človeka.

dezinficiranje_daljinca.jpg

Preverite čistila

V trgovini najdemo ogromno čistil, ki naj bi delovala protibakterijsko, vendar marsikatero od njih ne izpolnjuje standardov za to, da je res dezinfekcijsko sredstvo. Preberite navodila za uporabo in izberite le tiste izdelke, za katere je posebej ugotovljeno in dokazano, da pomagajo v boju proti gripi ali prehladu. Mnoga tovrstna čistila zahtevajo, da površina ostane mokra vsaj deset minut, preden jo počistimo.

Čim pogosteje si operite roke

Verjetno vam tega ni treba veliko pojasnjevati – roke morate oprati čim pogosteje! Med pranjem jih spirajte vsaj dvajset sekund pod toplo vodo, uporabite pa tudi milo.