Z nekaj osnovnimi navodili o njihovi saditvi in negi, ki jih podajamo v nadaljevanju, se bo tudi vrtnar začetnik počutil kot izkušen profesionalec.

Čebulnice, korenike in gomolji

Kot že rečeno, obstaja več vrst čebulnic. Iz nekaterih zrastejo čudoviti cvetovi. Med tako imenovane prave čebulnice med drugim spadajo čebule, lilije, tulipani in narcise. Pri njih je zelo fascinantno to, da bi, če bi jih prerezali po sredini, v njih uzrli celotno miniaturno verzijo zrele rastline. Na skrajnem zunanjem robu čebulnice so listi, zloženi okoli hranil, ki jih rastlina potrebuje za rast v eni sezoni.

pb090250.jpg

Korenike niso miniaturne rože, ampak njihovi deli, ki se morajo še razviti. Osnovni namen čebulnice korenike je hramba hranil. V njej so očesa oziroma elementi za rast, iz katerih se sčasoma razvije celotna rastlina. Med korenike med drugim spadajo frezije in gladiole.

Med gomoljnice med drugim spadajo krompir in lilije. Podobno kot korenike imajo očesa, v katerih so hranila, in iz katerih se kasneje razvije celotna rastlina.

Saditev

Najboljši čas za saditev pomladnih čebulnic je jesen pred prvo zmrzaljo. Posadite jih na mesto, kjer bo nanje zjutraj sijalo sonce, popoldne pa bodo v senci. Prst mora biti porozna, saj čebulnice ne bodo uspevale v mokri zemlji in vodi. Biti mora tudi bogata. Če ni, jo pred saditvijo obogatite s šoto, kompostom ali drugimi organskimi materiali. Manjše čebulnice lahko posadite tudi kar neposredno v travo, saj se dobro aklimatizirajo z okoliško travo. Najboljše rezultate boste dosegli, če boste skupaj posadili več različnih sort. V prst naredite luknje, ki bodo vsaj dvakrat globlje od same čebulnice. Če je to potrebno, jih posadite z očmi navzgor. A tudi če tega ne storite, bo velika večina čebulnic sama našla pot navzgor. Pri večjih čebulnicah pri saditvi med posameznimi rastlinami pustite 15 centimetrov prostora, pri manjših pa pol manj.

bulbs_001.jpg

Skrb

Pri saditvi pomladnih čebulnic je cilj, da se te ukoreninijo pred prvo zmrzaljo. Zato rastline po zasaditvi dobro zalivajte in se prepričajte, da je zemlja jeseni in spomladi, ko čebulnica raste, ves čas vlažna. Pozimi in poleti, ko spi, zanje ni potrebno skrbeti, razen v primerih ekstremnih temperatur. Okoli čebulnic se bo v času rasti razvilo listje. To rastlino oskrbi s potrebno svetlobo in jo preko fotosinteze nahrani. Lahko se zgodi, da listje tekom sezone porumeni ali porjavi. Odstranite ga, a le, če menite, da ne služi več nobenemu namenu.

Hramba in zaščita

Pozimi, še posebno ob nižjih temperaturah, ali ob ekstremno vročih poletjih, je čebulnice pametno odstraniti in jih shraniti na toplo oziroma hladno. Izkopljite čebulnice, jih umijte (da z njih odstranite sprijemajočo prst) in položite v vrečke z mešanico šote in žagovine. Nalahno zapite vrhnji del vrečke in jo položite na hladno mesto, denimo na polico v shrambo ali v hladilnik. Ko se zunanje temperature dvignejo ali spustijo, jih vzemite iz vrečke in jih znova zasadite v zemljo.