Prednosti pametne vtičnice

Elektronske naprave še vedno črpajo energijo, če so priključene na električno omrežje, tudi če jih ugasnemo, a ne izključimo vtikača iz vtičnice. Naprave tako ostanejo v stanju pripravljenosti in s tem porabijo ogromno energije. Pametna inovacija je okolju prijazna, saj pomaga prihraniti energijo, ki se črpa po nepotrebnem, poleg tega pa je tudi prijazna do vašega žepa, saj prihranek energije pomeni tudi manj denarja za stroške.

Seveda v zvezi z dizajnom trenutno obstaja še nekaj pomislekov. Če imate vtičnico za televizor na primer pod kavčem, se verjetno ne želite plaziti pod njim in na novo priključevati kabla v vtičnico vedno, ko bi radi gledali televizijo. Vendar pa se pri lažje dostopnih vtičnicah ta koncept odlično obnese. PumPing Tap je idealna predvsem za manjše naprave, kot so aparat za kavo, sušilnik za lase, opekač za kruh ali polnilnik za mobilni telefon.

pumping_tap_1_537x392.jpg

Nagrada za avtorje koncepta

Vendar pa vtičnica PumPing Tap obstaja le kot koncept, zato je na žalost še ne moremo kupiti. Avtorji koncepta so sicer za svoje inovativno razmišljanje o varčevanju z električno energijo dobili nagrado Red Dot Design Concept Award. Upajmo, da bo ekipi, ki je ustvarila PumPing Tap, uspelo svoje ideje udejanjiti in da se bodo takšne vtičnice v prihodnosti zares znašle na prodajnih policah.