Rajski japonski vrtovi so po svetu znani že tisočletja kot oaza miru, lepote in zdravja. Osnova za njihovo oblikovanje je ravnovesje med tremi elementi: so kombinacija preprostosti, podrobnosti in duhovnosti. Ker v prvi vrsti predstavljajo kraj za revitalizacijo duha in telesa, za njihovo ureditev ne potrebujete veliko barv, temveč se lahko zatečete k različnim zelenim rastlinam in majhnemu grmičevju, kot so vrtnice in les magnolije.

Voda in naravni materiali

Pri okraševanju japonskega vrta igra pomembno vlogo voda – vsaj v enem predelu vrta naj bi krajino krasil vodni vir, bodisi fontana, majhen potoček ali ribnik. Poleg vode so bistveni dekorativni elementi še azijske rastline, kamenje in preproste teksture, ki ustvarijo celovito sliko. V nasprotju z evropskimi vrtovi, ki se pogosto spremenijo v nepregledne nasade različnih rastlin in vrtnega okrasja, imajo japonski svoje poslanstvo, saj so urejeni v en motiv od začetka do konca.

japonski_vrt_2.jpg

Izredno pomembne so oblike in pomirjujoče barve. Skrivnostnost dosežemo z vrsto manjših vrtnih poti, ki vodijo v različne smeri, in naravno dekoracijo. Poti so lahko tlakovane s kamni ali peskom, peljejo pa naj do skritih in osamljenih kotičkov za sedenje. Priporočljivo je uporabljati naravne materiale, na primer bambus, les in kamen. Če želite vrtu dati poseben čar, čez potok ali ribnik dodajte lesen most.

Rastline

Izberite manjša drevesa, grmičevje in košate zelene rastline z veliko listja in manj cvetovi, da prostor ne bo videti preveč barvit. Prevladujejo naj odtenki zelene barve, zato se odločite za rastline, kot so bambus, divja češnja, bor, magnolije, breze, bele ali rahlo rožnate vrtnice in bezeg, ki bo območju dal poseben vonj. Za bolj sproščujoč in dišeč vrt posadite še timijan, rožmarin, sivko in brin.

japonski_vrt_3.jpg

Okrasne podrobnosti

Če želite urediti vrt v japonskem stilu, ne pretiravajte s podrobnostmi. V skrite predele vrta lahko postavite majhne glinene figurice v obliki Bude ali velike kamnite vaze. Manjkati ne smejo niti japonska svetila, ki naj visijo z drevesnih vej. Ohranite določeno preprostost, saj je bolje, da ni preveč barv in umetnih dodatkov. Japonski vrtovi spoštujejo ravnovesje med človekom in naravo, zaradi česar uporabljajte le naravne teksture.