Koruza bo bolje uspevala na sončni lokaciji s celodnevnim soncem, vendar se bo dobro obnesla tudi na drugih območjih, ki prejmejo vsaj od šest do osem ur neposredne sončne svetlobe na dan. Imejte v mislih, da bo koruza, do katere dospe omejena količina sonca, obrodila manj pridelka od koruze, ki raste na soncu cel dan.

Priprava zemlje

Ta kmetijska rastlina ima raje manj pognojena oziroma plodna tla. Zemljo pred začetkom sajenja pognojite s hlevskim gnojem ali kompostom, in sicer tako, da gnojilo s pomočjo vil ali grabelj zakopljete v zgornjo plast zemlje, debelo približno 12 centimetrov. Po želji za boljšo rast v prst dodajte še trdno mineralno gnojilo.

b8610080_preparing_soil_spl.jpg

Priprava semen in sejanje

Semena koruze čez noč namočite v mlačno vodo, saj boste s tem pospešili proces kalitve. Namočite jih v dovolj veliki posodi, ker bodo vsrkala vodo in posledično postala še enkrat večja. Semena posadite v zemljo, ko je nevarnost pozebe mimo in se zemlja segreje na vsaj 10 stopinj Celzija. Če koruzo posadite v prst s takšno temperaturo, bo za kalitev potrebovala okoli tri tedne, medtem ko lahko zraste že po dobrem tednu dni, če jo posejete v zemljo, ogreto na 20 stopinj. Zaradi tega vam svetujemo, da s sejanjem počakate kakšen teden ali dva.

Ko nameravate semena posejati, izkopljite več plitvih vzporednih vrst, ki so primerno oddaljene. Globina vrst naj znaša le kakšen centimeter. Koruzo posejte v oddaljenosti pol metra, da bodo imele posamezne rastline dovolj prostora za nemoteno rast.

koruza_3.JPG

Zalivanje

Koruzo je potrebno zalivati enkrat tedensko oziroma po potrebi, ko opazite, da je zemlja en centimeter pod površjem postala izsušena. V vročih poletnih mesecih jo zalijte tudi do dvakrat na teden.

Pobiranje pridelka

Sicer bo rastlina rasla brez večjih zahtev in potreb, na koncu sezone pa vam bo obrodila užitne sadove. Koruzne storže boste lahko prvič nabrali že proti koncu avgusta, ko bo še manj zrela in bolj mehka, drugače pa bo zrela v septembru. Njena dozorelost je odvisna od obarvanosti koruznih laskov – temnejši so, bolj zrel je plod. Koruzo uporabite čim prej, saj tako ohrani največ okusa.