Dekorativne lastnosti polken lahko prilagodite dizajnu sobe, kjer krasijo okna, saj jih lahko zelo hitro spremenite v povsem unikaten dodatek, izdelan po meri. Polkna so lahko vgrajena na notranjo ali zunanjo stran; lahko jih prebarvate v želeno barvo, uporabite različno končno podobo ali pritrdite nanje nove ročaje in druge dodatke, ki vplivajo na vizualno privlačnost prostora in so hkrati uporabni.

Različni načini končne obdelave

Najpreprostejši in najučinkovitejši način za hitro spremembo polken je, da jih na novo prebarvate v odtenek, ki se ujema z opremo prostora ali zunanjo podobo hiše. Če želite izpostaviti naravni videz lesenih polken, izberite prosojen zaščitni premaz, ki bo pričaral avtentični videz lesa. Če pa po drugi strani iščete bolj dramatično spremembo, les prekrijte z dvema enakomerno nanesenima plastema barve.

polkna_6.jpg

Če so bila polkna že enkrat prebarvana, enostavno barvo v celoti odbrusite in nanesite nov sloj. Ali se odločite za barvo ali premaz, je odvisno od več dejavnikov, in sicer od želene končne podobe, stanja lesa oziroma obrabe polken kot tudi od tega, koliko časa in truda ste pripravljeni vložiti v obnovo.

polkna_7.jpg

Dekorativne podrobnosti

Obstaja veliko različnih dodatkov, s katerimi vizualno popestrite podobo polken, na primer ročaji, tečaji in drugo. Če jih zamenjate z novimi, boste komaj opazno brez večjega truda, a zanesljivo izboljšali videz polken in okna. Za sodobnejši videz denimo uporabite brušene srebrne dodatke. Brezčasen videz pa ustvarite s poliranimi zlatimi dodatki ali detajli iz ponovno trendovske medenine.