Tipke, ki sprožijo zvonec

Standardne tipke, s katerimi zvonec sprožite, so običajno bele ali črne barve, glede na obliko pa najdemo okrogle, kvadratne in pravokotne, ki so pogostejše. Omislite si lahko celo osvetljeno tipko, da jo bodo vaši gostje ponoči lažje videli, če je na primer nameščena na neobičajni in težko vidni lokaciji.

Okrašene plošče

Okrašene plošče, ki služijo kot očem vidna podlaga tipki, postajajo vedno priljubljenejše. Obliko ploščice prilagodite razpoložljivemu prostoru; zvonci so namreč včasih vgrajeni med vratnim okvirjem in zunanjo kotno steno ali drugo oviro. Zaradi tega morate pred nakupom zvonca preveriti velikost plošče, da se bo podala tudi na manjše površine. Dizajn plošče pa prilagodite stilu območja vhoda.

hisni_zvonec_2.jpg

Zvoki in melodije

Na voljo imate tudi široko paleto različnih zvokov in melodij, od klasičnega »ding donga« do bolj kompleksnih melodij znanih glasbenikov. Izbrano melodijo zlahka zamenjate z drugo, ko se prve naveličate, saj je to povsem preprosto s pomočjo tipke za ponastavljanje in programiranje, vgrajene v sprejemnik, ki ga pritrdite v želen prostor znotraj doma.

Brezžični hišni zvonec

Brezžični hišni zvonec je odlična izbira, če v dom še nimate vgrajenega ožičenega zvonca ali pa so bile morda žice poškodovane in jih ne želite zamenjati. Tovrstne zvonce, sestavljene iz oddajnika (kjer je tipka) in sprejemnika, zlahka brez večjega truda priključite sami. So idealna rešitev za večja stanovanja ali hiše, kjer je le en zvonec premalo, saj so običajno sestavljeni iz dveh zvoncev − enega lahko postavite denimo v pritličje, drugega pa v višje nadstropje. Ker sta sprejemnika prenosljiva, lahko imate enega na stalnem mestu, drugega pa vzamete tja, kjer prvega ne slišite (garaža, delavnica, terasa, balkon, vrt). Brezžični zvonci delujejo na baterije ali pa jih enostavno vklopite v električno vtičnico.

door_bell1.jpg

Zvonec s tipkami na večih lokacijah

Zvonci pa so lahko po drugi strani sestavljeni tudi iz več sprožitvenih tipk. Ti so lahko bodisi žični ali brezžični. Takšni zvonci so primerni za bivališča, ki potrebujejo stikala tako zraven vhoda kot na drugih lokacijah, na primer ob drugem vhodu zraven terase ali zraven garažnih vrat. Vse posamezne tipke morajo biti med seboj povezane, programirate pa lahko celo, da zvonec v notranjosti začne predvajati vsakič drugo melodijo, odvisno na kateri lokaciji se tipka aktivira. Če nameščate sistem zvonca z več tipkami, ki je zvezan z žico, boste verjetno potrebovali večji transformator, ki bo zagotovil napetost, potrebno za delovanje večjega sistema.