Elektronske naprave

Naprave, ki jih ne uporabljate, popolnoma odklopite oziroma izključite iz vtičnice. Kdaj ste nazadnje uporabljali videorekorder? Če naprav ne puščate v stanju pripravljenosti, pač pa jih popolnoma izključite, lahko prihranite približno štirideset evrov na leto. To še posebno velja za čas, ko vas ni doma, na primer, ko greste na počitnice.

Če uporabljate samo eno napravo, jo posebej vključite v ločeno vtičnico, da tudi druge naprave ne bodo po nepotrebnem vključene v električno omrežje. Ko se odločate za nakup novih naprav, na primer televizije, kupite energijsko varčno. Pri prodajalcu se pozanimajte, kam in kako jih odvržete, ko jih ne potrebujete več.

varcni_tv.jpg

Večji zaslon, večja poraba

Energijska poraba televizorja je sicer močno povezana z velikostjo zaslona. Pri nakupu televizorja torej dobro premislite, kako velik zaslon v resnici potrebujete. Tudi svetlost zaslona vpliva na porabo energije – svetlejši ko je zaslon, več energije porabi. Pretirano svetlost lahko zmanjšate v nastavitvah.

Če prek televizije poslušate radio, naj bo pri tem zaslon prazen, saj se tako porabi manj energije. Še bolje je, če si omislite digitalni radio. Tudi televizijo ter vse naprave, povezane z njo, po uporabi popolnoma izključite in je ne puščajte v stanju pripravljenosti. Prostor okrog vtičnice počistite, da bo lažje dostopna. Lahko si omislite tudi podaljšek s stikalom, s katerim lahko izklopite naprave.

2398138_interior_decor_and_furnishings_of_modern_living_room_with_sunlight_drawing_attention_to_sofa.jpg

Svetila in ogrevanje

Ko nastopi mrak, toploto v prostoru zadržite tako, da zagrnete zavese. Tudi notranja vrata skrbno zapirajte, da toplota ostane v sobi. Če za dalj časa zapustite prostor, zaprite radiator. Namesto da bi dali radiator na višjo stopnjo, se raje topleje oblecite.

Luči prižigajte le takrat, ko jih potrebujete. Z vsako varčno sijalko lahko prihranite slabe štiri evre na leto. Kolikor je le mogoče, izkoristite dnevno svetlobo.