Skoraj vsaka družina živi v drugačno oblikovanem domovanju, zaradi česar so različne tudi zasnove posameznih sob. Ko načrtujete, kako boste organizirali omaro v otroški sobi, razdelite različne predmete v omari po barvah. Če boste oblačila, igrače in druge osebne reči razporedili po barvah, bo barvita omara zanimivejša in preglednejša tudi za otroke.

Oblačila in igrače organizirajte po barvah

Priporočamo vam, da na primer garderobno ali večjo omaro, lahko pa tudi odprte police in predalnike organizirate glede na barve. Kupite denimo bele posode za shranjevanje črnih in belih oblačil ali spodnjega perila, rdeče košare za odlaganje umazanega perila in modre za določena sezonska oblačila. Podobno lahko pospravite igrače ali druge stvari, pri tem pa uporabite čim več barv. Na posamezne škatle oziroma druge posode nalepite nalepke z vsebino, tako da bodo malčki takoj vedeli, kje v omari lahko kaj najdejo.

organiziraj_prostor_za_shranjevanje_v_otroski_sobi.jpg

Na isti način enkrat za vselej organizirajte tudi igralni kotiček v sobi, kjer prihaja do izraza otroška ustvarjalnost. Igrače med seboj ločite po barvah in jih zložite v plastične ali pletene posode, katere vertikalno namestite ob bližnjo steno. Otroci se bodo lahko glede na razpoloženje igrali le z določenim sklopom igrač, kar bo imelo za posledico manj nereda in manj pospravljanja.

Prebarvajte ozadje odprtih polic

Na ozadje odprtih polic nalepite barvite tapete ali pa posamezne police prebarvajte v drugačen barvni odtenek. Otroci razmišljajo izredno kreativno, zato jim bodo barve zagotovo pomagale, da se spomnijo nečesa in si stvari tudi bolje zapomnijo. Police ovijte v recimo rdečo, modro, rumeno in zeleno barvo ali druge poljubne tone, nanje pa razstavite knjige in umetnine, ki so jih izdelali vaši najmlajši. Na več delov lahko razdelite tudi območje na posamezni polici, če predmete razporedite v skladu z njihovimi barvami.

organiziraj_prostor_za_shranjevanje_v_otroski_sobi_2.jpg

Prostor za shranjevanje se skriva tudi pod posteljo

V primeru, da imajo otroci čisto preveč oblačil, ki jih težko natrpate v omare, za shranjevanje izkoristite prostor pod posteljo. Omislite si posteljo z vgrajenimi predali ali pa sezonska oblačila pospravite v nepredušne plastične vrečke, ki jih preprosto potisnete pod posteljo.

Pri organiziranju otroške sobe je pomembno še to, da nekatere pokvarjene igrače ali tiste reči, ki jih otrok ne potrebuje več, pravočasno zavržete oziroma podarite. Pozorni bodite na pokvarjene in zlomljene igrače ter premajhna oblačila, saj boste pridobili več prostora, če se znebite nepotrebnega. Če želite najmlajše spodbuditi k samostojnemu pospravljanju sobe, jim ponudite sistem nagrajevanja.