Zgradba Hemeroscopium z nenavadno strukturo, ki stoji v okrožju Las Rozas severozahodno od Madrida, je videti, kot da je v nestabilnem ravnovesju. Težka jeklena konstrukcija je povezana z okolico, saj je oblikovana tako, da se poveže z obzorjem v daljavi, ključen element pa je tudi igra svetlobe, ki si utira pot mimo tramov vse do bivalnih prostorov v notranjosti.

hemeroscopium_4_d.jpg

Eminentna jeklena konstrukcija

Objekt je sestavljen iz več jeklenih tramov: spodaj so težji in večji, zgoraj pa lažji. Jeklena konstrukcija je zaradi razporeditve sedmih jeklenih elementov v popolnem ravnotežju. Dizajn končne podobe je kljub navidezni enostavnosti spojev konstrukcije v resnici posledica kompleksnih arhitekturnih izračunov.

Hiša je odprta, zračna in svetla; ker ima tudi veliko zastekljenih površin, pa je elegantno povezana z okoliško naravo. Arhitekti iz španskega biroja Ensamble Studio, ki so dom projektirali, so potrebovali leto dni, da so zasnovali obliko zgradbe; zahvaljujoč montažni gradnji pa so za postavitev objekta gradbeniki potrebovali le sedem dni. V videu si poglejte, kako sta potekala gradnja in načrtovanje hiše.

hemeroscopium_4_c.jpg

Več fotografij impozantne hiše Hemeroscopium pa si oglejte v naši fotogaleriji.