Nepremičninski zastopniki so običajno ključna vez med prodajalci in kupci nepremičnin, zato je zelo pomembno, da najdemo kakovostnega posrednika, ki nam bo znal pomagati pri prodaji ali nakupu. Pripravili smo vam nekaj uporabnih nasvetov, kako izberete primernega nepremičninskega agenta, ki bo poskrbel, da boste na koncu zadovoljni.

Preverjene reference

Eden najboljših načinov, kako najdete zaupanja vrednega posrednika, je prek preverjenih referenc. Nič ni bolj zanesljivo kot to, da izveste izkušnje drugih, ki že imajo informacije o agentih iz prve roke. Povprašajte prijatelje ali družinske člane, če koga še posebno priporočajo – ker vas dobro poznajo, vas bodo znali usmeriti do ustrezne osebe. Pri iskanju posrednika uporabljate tudi internet. Z njegovo pomočjo lahko hitro najdete imena slovenskih nepremičninskih zastopnikov, ki so na  zbrani na spletni strani ministrstva za okolje in prostor.

nepremicninski_posrednik.jpg

Iskanje na terenu

Če verjamete v tradicionalni način iskanja, se sprehodite do večih nepremičninskih družb, kjer spoznajte čim več potencialnih agentov. To sicer lahko terja precej časa in truda, a ker gre za veliko naložbo, se vam bo potrpežljivost na koncu obrestovala. Za primerjavo posrednike povprašajte o njihovih izkušnjah in izberite tistega z najširšim znanjem o domovih za prodajo in njihovih komponentah, kot so lokacija nepremičnine, kvadratura in  vrednost.

Drugi nasveti

Odločite se za osebo, ki bo spoštovala in upoštevala vaše mnenje oziroma želje in ne bo za vsako ceno vztrajala pri svojem. Ker boste nekaj tednov ali mesecev v stalni komunikaciji z nepremičninskim posrednikom, izberite nekoga, s katerim se boste zlahka sproščeno pogovarjali. Preverite in primerjate lahko tudi ponudbo nepremičnin na spletu ali v časopisih, saj je zraven običajno napisan kontakt.

nepremicninski_posrednik_3.jpg

Veliko nepremičninskih agentov dela za določeno nepremičninsko družbo, zato je pametno preveriti tudi rezultate podjetij v nepremičninski dejavnosti. Odločite se za človeka, ki vam bo priskrbel tako dobre kot slabe podatke o vsakem domu, ki vam ga priporoča. S tem vam bo namreč najbolj pomagal do odločitve, kateri dom izbrati, če se odločate za nakup.