Da boste tudi vi vlomilcem, ki hlepijo po vaših dragocenostih, nekoliko otežili delo, si preberite nekaj nasvetov, kako lahko sami izdelate votlo knjigo ali pa vsaj izberete kakovostno v trgovinah.

Kako izvotliti knjigo?

Najprej morate dobiti primerno knjigo. Če imate zbirko usnjenih knjig, pazite, da tista, ki jo izberete, ne bo dragocena prva izdaja. Če nimate zbirke usnjenih knjig, potem uporabite sodobno, ki ne izstopa preveč. Knjiga mora imeti trde platnice ter biti dovolj debela, da je v njej dovolj prostora za shranjevanje. Poleg knjige potrebujete še kvalitetno belo lepilo, tapetniški nožek, majhen čopič in svinčnik.

Izberite si stran, na kateri želite, da se začne izrez. Ta se naj začne šele po dvajseti ali trideseti strani v knjigi. Zmešajte nekaj belega lepila z enako količino vode, da dobite tekoče lepilo. Robove strani zlepite skupaj – pri tem izpustite tiste strani na začetku, ki bodo ostale.

dsc00412.JPG

Vmes med liste, ki jih nameravate zlepiti, in tiste, ki jih ne, vstavite debel karton ali kaj podobnega. Potem na knjigo postavite nekaj težkega, da pritiska nanjo, na primer lončnico, ter pustite kako uro, da se listi zlepijo in posušijo.

Ko je lepilo popolnoma suho, odprite knjigo na prvi zlepljeni strani. Ob vseh štirih robovih strani narišite mejo, ki naj bo vsaj dva centimetra oddaljena od končnih robov strani, tudi od središča knjige. Pravokotnik oziroma kvadrat obrežite s tapetniškim nožkom. Režite, dokler ne pridete do dna knjige. Verjetno vam bo izrezovanje vzelo kar nekaj časa.

100_1990.JPG

Notranje robove luknje potem lepo očistite, da na njih ni obrezkov papirja. Ko ste zadovoljni z videzom knjige, nanesite lepilo še po notranjih robovih izreza. Tudi zunanje robove lahko še dodatno namažete, če se vam ne zdijo dovolj trdni.

Z lepilom namažite še vrhnjo izvotljeno stran in zaprite knjigo. Zadnja cela stran se bo tako prilepila na prvo votlo. Spet na knjigo postavite nekaj težkega in pustite kako uro, da se posuši. Nato odprite knjigo in zarežite v celo stran, ki se zdaj drži izvotljenih strani. Če želite, lahko celo knjigo obrežete, da bo votla, vendar pa vedno pustite vsaj eno celo stran za vsak primer, če se lepilo ne prilepi na platnico.

Knjigo pustite odprto še petnajst minut, ker se mogoče lepilo še ni čisto posušilo, ko je bila knjiga zaprta. Končali ste! Zdaj lahko v knjigo vstavite ljubezenska pisma, dragocen nakit, gotovino ali karkoli drugega, kar želite skriti, ter jo vstavite na knjižno polico med druge knjige.

secretstoragebuck.jpg

Kakšni sefi v obliki knjige so na voljo v trgovinah?

Če nimate dovolj časa, volje ali spretnosti, da bi knjigo naredili sami, jo lahko tudi kupite. V spletnih trgovinah, kot je Amazon, lahko takšne knjige dobite že za nekaj evrov. Nekateri sefi v obliki knjige so lahko narejeni iz pravih knjig, po navadi z različnimi naslovi manj znanih del, ki niso knjižne uspešnice. Nekatere votle knjige pa so narejene tako, da se znotraj njih skriva še en majhen sef, v katerega lahko zaklenete svoje dragocenosti.