Pri gradnji hiše so po navadi osnova zidovi, ki zaprejo prostor. Arhitekti pa so se pri snovanju hišice v Kanagawi, ki nosi ime House in Seya, odločili, da zaprejo zunanji prostor. Tako so ustvarili prostor, ki ni niti vrt niti običajna soba.

Arhitektura, ki je blizu naravi

Zunanja lupina zgradbe je bila zasnovana kot leseno skladišče za rastline, knjige in druge elemente. Ko bo hiša, ki je še čisto nova, saj so jo dokončali lani, zares zaživela kot dom in bodo v njej zrastle rastline, police s knjigami in slike, bo prostor podoben naravi – tudi v naravi je namreč vse v stanju, ki ni niti dokončano niti nedokončano.

1323913552_section_02_528x313.jpg

Pri tej zanimivi zasnovi hiše je bilo pomembno tudi to, da je naročnik sprejel dejstvo, da je ta arhitektura v procesu spreminjanja in izhaja iz ideje, da je tudi hiša oziroma arhitektura del narave. Vez med arhitekturo in naravo pa se pri tem bivališču vidi v vsakem kotičku, kar si je lastnik – vrtnar, ki ima, kot kaže, zelo rad svoje delo – tudi želel.

house_in_seya_suppose_design_office8.jpg

Namerna nedokončanost

Arhitekti so želeli ustvariti arhitekturo, ki deluje nedokončano, in s tem ustvariti tudi novo razmerje med notranjim in zunanjim prostorom. Tako lahko prostor vase sprejme različne elemente, ki ustvarjajo raznovrstnost in bogastvo prostora.

house_in_seya_suppose_design_office4.jpg

Če vas zanima, kakšni so videti še drugi prostori v tej nenavadni japonski hiški, si oglejte našo fotogalerijo.