O pripravi vrta smo pred kratkim slišali tudi zanimiv primer. Zagrizen zagovornik »štihanja«, ki je vztrajno zavračal pomoč soseda z motornim prekopalnikom, je bil po sili razmer prisiljen za pomoč prositi soseda. Videl je, kaj zmorejo motokultivatorji, in naslednje leto je za pomoč prosil kar sam, letos pa je nekoč vztrajni zagovornik ročnega dela popustil in si kupil manjši prekopalnik.

dom273_honda2.jpg

Od trave do gredice

Motokultivatorje smo pred časom že preizkušali. Na testu smo imeli dva Hondina prekopalnika, ki smo ju poleg večjih Hondinih strojev preizkusili tudi tokrat. Honda FG 315 in F 220 sta že dobro poznana modela, ki sta svoje mesto našla predvsem na manjših in srednje velikih površinah. Iztok Dominko iz Hondinega centra v Trzinu nam je pokazal še nekaj trikov za učinkovitejše delo. Manjši F 220 je dokazal, da se lahko tudi z osnovnim modelom v kratkem času travnato površino spremeni v urejeno gredico. Takšen prekopalnik, ki freza 60 cm v širino, vzame nekoliko več časa kot večji FG 315, ki ga lahko s priloženimi rezili razširimo na 90 cm širine. Vendar pa širina frezanja in različno močna motorja sami po sebi niso bistveni za drugačen rezultat.

dom273_honda3.jpg

Ugotovili smo, da je na delo vplivala predvsem teža stroja, saj honda FG 315 s 53 kilogrami na tla bistveno močneje pritiska kot F 220, ki tehta manj kot 30 kilogramov. Noži FG 315 zato zarežejo močneje in globlje, površina pa je obdelana hitreje. Za lepo gredico si je pač treba vzeti nekaj več časa, sploh kadar želimo prekopati travnato površino. Svoje izkušnje in znanje nam je pokazal Iztok Dominko, ki zagovarja počasno in vztrajno obdelavo. Na zbiti travni površini je obdelal tri ločena območja – čez prvo je šel z prekopalnikom le enkrat, čez drugo dvakrat, tretje območje pa je poleg trikratne obdelave še zgladil, tako da na koncu ne bi potrebovali niti grabelj.

dom273_honda5.jpg

»Prvič so noži rezali samo kakšen centimeter globoko, na drugi gredi pa se že vidi, kako trava izginja in se na površini kaže obdelana zemlja. Po tretji vožnji smo dvignili globinsko vodilo, tako da so šla rezila res globoko, hkrati pa se je z robom blatnika površina tudi zgladila,« nam je razložil Dominko ob robu grede z lepo zrahljano zemljo, ki je segala vsaj 20 centimetrov v globino. Enak rezultat bi dobili tudi z lažjo hondo F 220, a bi nam to vzelo nekoliko več časa. Manjša teža pa seveda ni nujno slaba, saj prinaša tudi manjše mere in lažji transport. To je razumel tudi gospod iz uvoda, ki se je za hondo F 220 odločil predvsem zato, da jo lahko sam brez težav naloži v prtljažnik avtomobila.

dom273_honda4.jpg

Brez dobro nastavljenega pluga ne gre

Za konec preizkusa smo si pustili dva velika Hondina motokultivatorja, modela F560 in F720. Gre za zmogljiva stroja z močnim motorjem in šestimi prestavami naprej ter dvema nazaj, omogočata pa nameščanje različnih priključkov. Na F560 smo imeli nameščeno kosilnico, ki je sredi marca razumljivo še nismo mogli preizkusiti, zato pa smo spoznali prav vsako skrivnost oranja s hondo F720. Motokultivator smo prepustili Miranu Selanu, zvestemu uporabniku Hondinih naprav, in nestrpno čakali, da Miran s plugom zareže v zemljo, on pa je iz svojega štirikolesnika prinesel cekar, poln orodja, in se s ključem v roki spustil nad plug. »Še tako dober stroj ne more nič brez pravilno nastavljenega pluga, ta je skrivnost pravilnega oranja,« je pojasnil in pokazal, kaj vse je treba nastaviti.

dom273_honda1.jpg

»Najbolj pomemben je kot med plugom in zemljo, ki ne sme biti prevelik. Plug mora v zemljo rezati skoraj vodoravno, potem pa ga zaradi njegove oblike povleče na pravo globino,« je razlagal in na koncu nastavil še kolesa. Na Hondinem motokultivatorju se ta enostavno premikajo vzdolž osi, na zunanji strani nameščena pa so omogočila pravilno stabilnost in nagib stroja. Hondini motokultivatorji sicer ponujajo veliko izbiro dodatkov; za oranje na primer posebna železna kolesa in dodatno obtežitev, ob upoštevanju drugih del pa je število dodatkov vse večje.

dom273_honda7.jpg

Ko je Miran zagnal Hondin motokultivator in začel orati, smo lahko samo pritrdili njegovi razlagi o pomenu dobrega pluga. Oral je hitro, da so se brazde pravilno obračale, pa tudi plug je tekel enakomerno in brez vsakih težav. S pravilno nastavljenim plugom je delo tekoče in nemoteno, upamo pa si reči, da brez nastavljanja ne gre. To nam je dokazal tudi Miran, ko nas je izzval, naj zaorjemo z nenastavljenim plugom. Izziv smo sprejeli, a po nekaj metrih trmastega vztrajanja plug raje prepustili Miranu, ki je v nekaj minutah nastavil vse potrebno in neukim pokazal, kako se pravilno orje.

Preizkus naredi svoje

Motokultivatorji so več kot dobrodošli na vseh večjih vrtnih površinah. Zemljo razrahljajo brez večjih naporov, predvsem pa je delo opravljeno kakovostno in v krajšem času. Če upoštevamo še dodatne priključke – za košnjo, rahljanje, zračenje zemlje in podobno ¬– vidimo, da gre tako pri večjih kot manjših modelih za stroje s široko uporabnostjo. Morda še vedno krčevito stiskate lopato, a verjemite – ko boste enkrat preizkusili Hondine motokultivatorje, videli rezultat in pogledali na uro, boste lopato morda kar odložili v kot.