Elektrokromatsko steklo

Predstavljajte si prihodnost brez senčil in zaves, kjer lahko vaša okna postanejo (ne)prozorna s samo enim premikom stikala. To je mogoče z uporabo elektrokromatskega stekla. Ta material je namreč sestavljen iz več plasti posebej pripravljenih kovin in plastik, ki spremenijo svoje optične lastnosti z električno stimulacijo. Okna s tovrstnim steklom lahko tudi selektivno odsevajo infrardečo svetlobo, ki je odgovorna za pregrevanje bivalnih prostorov – zaradi česar naj bi zmanjšali stroške za ohlajanje doma oziroma za klimatsko napravo.

Beton, ki se zaceli sam

V betonu kaj hitro nastanejo majhne razpoke, ki ne prizadenejo nujno celovite strukture materiala v kratkem času, vendar pa omogočijo vodi in drugim kemikalijam pronicanje v strukturo, kar sčasoma povzroči težave. Beton, ki se popravi sam, pa je prava revolucija na gradbenem področju, saj so v njem vgrajeni glineni delci, ki vsebujejo mirujoče bakterije in vir hrane. Ko v betonu nastane razpoka, voda pronica v špranjo in aktivira bakterije. Le-te se počasi zbudijo, pojedo nekaj hrane, nato pa priročno izločajo kredo, s katero se razpoke povsem zapolnijo.

self_healing_concrete.jpg

Aerogel

Aerogel je trdna steklena pena, nasičena z majhnimi zračnimi mehurčki. Je najlažja trdna snov na svetu in izjemen energijsko učinkovit izolator. V ne tako oddaljeni prihodnosti bi lahko gradili izolirane stene in okna, skozi katera se vidi ven – kar arhitektom in gradbenikom dopušča več možnosti za snovanje vizionarskih konstrukcij in struktur.

Biomimikrija

Biomimikrija pravzaprav pomeni posnemanje narave oziroma črpanje navdiha za reševanje naših problemov in načrtovanje moderne tehnologije gradnje iz naravnega sveta. Narava je vir navdiha, tehnologije in materiali, ki se zgledujejo po njej, pa so že v uporabi. Primer je zabaviščni kompleks Dome (kupola) v londonskem Greenwichu, ki uporablja lotosov učinek za ustvarjanje samočistilne površine. Kapljica vode na lotosovem listu namreč brez težav zdrsi z lista in se ne razlije po površini. Če so objekti zasnovani s površinami, kot je ta, potem deževnica preprosto odteče s površine, pri čemer odstrani tudi umazanijo.

dome_london.jpg

Termobimetal

Termobimetal je material, ustvarjen z združevanjem dveh različnih kovin, od katerih se med segrevanjem ena bolj raztegne kot druga. Ker sta kovini povezani, se obe upogneta in na določenem mestu povzročita stik, zaradi česar se celotna struktura ukrivi. Uporabljali bi ga lahko za izdelavo posebej oblikovane »kože« zgradbe, ki se odziva na toploto na podoben način kot naša koža. Ko je hladno, koža ostane zaprta in ne dopušča pretoka zraka, ko pa je vroče, odpre pore na površini, ki omogočajo, da objekt zadiha.