Na primer hišica na drevesu za otroka ali vnučko oziroma vnučka je lahko izjemno lepa, če je zaščitena z lazuro, povsem drugačna pa postane, če uporabite prekrivno barvo. Dobi nekako drugačno dušo, kot bi gledali hišico iz pravljice ... Pri barvanju s prekrivnimi barvami morate biti še posebno pozorni na upoštevanje vseh navodil in pravil barvanja, posebno pri barvah na vodni osnovi. Bistvo teh je manjše obremenjevanje okolja, ko pa se posušijo, so praktično povsem enake kot barve na osnovi organskega topila.

dom273_barve2.jpg

Prekrivanje površine

Prekrivne barve popolnoma prekrijejo površino lesa in dihajo manj kot lazure. Predmet, zaščiten s prekrivno barvo, je zelo dobro zaščiten, vsekakor pa morate skrbeti za vzdrževanje in obnovo teh premazov. Obnova je nekoliko zahtevnejša kot pri lazurah, do nepopravljivih napak pa lahko pride, če boste s tako prekrivno barvo premazali svež les. Zaradi dihanja in gibanja bo barva zagotovo lasasto razpokala in potem se bodo prej ali slej pojavile težave, kar v osnovi pomeni, da morajo biti leseni predmeti, ki jih boste zaščitili s to barvo, seveda dovolj suhi.

Les, ki ga barvate s prekrivnimi barvami, najprej premažite z ventilacijsko osnovno barvo, ki je prožna in dopušča dihanje lesa. Za zelo grčast les in les, ki vsebuje tanin (hrast, kostanj), proizvajalci priporočajo dva nanosa temelja z medslojnim brušenjem z brusnim papirjem granulacije od 180 do 200. In seveda odpraševanjem po brušenju. Temperatura lesa, ki ga barvamo, same barve in okolice ne sme biti nižja od 5 stopinj Celzija. Izogibamo se premazovanju na močnem soncu. Premaz je prašno suh v 30 minutah, dovolj suh za brušenje in nanašanje naslednjega premaza pa po 2–4 urah.

dom273_barve3.jpg

Temu sledi barvanje s končnim zaščitnim slojem pokrivne barve. Odlikuje se po visoki pokrivnosti, hitrem sušenju in nima neprijetnega vonja, kar je še posebno pomembno tudi na primer za različne pasje hišice. Ker ne zleplja, ga priporočajo za zaščito oken in zunanjih vrat. Prekrivne barve so mehansko manj odporne.

S prekrivnimi barvami lahko zaščitimo predmete, ki smo jih predhodno prebarvali z lazurnim premazom, ni pa mogoč obraten postopek. Če želite prekrivno barvo zamenjati z lazurnim premazom, je treba vso barvo odstraniti (s fenom in vročim zrakom ali posebnim premazom), prebrusiti celotno površino, ponovno zaščititi in potem prebarvati z lazurnim premazom.

dom273_barve4.jpg

Naravi prijazno

Še nekaj besed o barvah na vodni osnovi. Voda, ki je osnova in nosilec akrilnih smol, svetlobno obstojnih pigmentov, polnil, aditivov in drugih sestavin barve, namreč po barvanju izhlapi in ne vpliva posebno na obstojnost barve, do napak pa lahko pride ob nanašanju in neprimernem sušenju. Barve na osnovi organskih topil so namreč bolj škodljive celotnemu okolju in tako je vse več zahtev za prehod na barve na vodni osnovi. Tako danes lahko govorimo o tem, da so praktično že skoraj vse zidne barve narejene na vodni osnovi, pospešeno pa se uvajajo tudi za druge predmete barve na vodni osnovi. Zaradi zaščite okolja.

dom273_barve5.jpg

Prednosti so številne, med drugim so za uporabnika bolj prijazne in lahko po njihovi uporabi orodje enostavno očistite z vodo. Ostanki posušene barve so nenevaren odpadek, poleg vsega pa je tukaj še kako pomemben tudi manj moteč vonj. In slabosti? Embalaža mora biti nerjaveča, obvezno pa morate spoštovati vse zakonitosti barvanja, od priprave lesa naprej; ta mora biti čist, odprašen in seveda suh. Razlika je deloma tudi v tem, da je občasno potreben kakšen nanos barve več, pozorni pa bodite še na čas sušenja in zares pozorno delo. Voda, ki je nosilec pigmentov in ostalih sestavin, po barvanju tako kot organsko topilo v drugih barvah izhlapi. S to razliko, da topilo škoduje okolju, voda pa ne ...