Ne hodite po travi

Bela zmrzal ali sneg sta na videz prekrasna stvar, vendar nikoli ne smete hoditi čez travnik, dokler ni odtajan, saj boste pustili črne odtise na zelenici. Prevelika telesna teža namreč zlahka zlomi občutljivo travo, ujeto v plast ledu oziroma snega. Priporočamo vam, da zato po travi v zimskem času vedno hodite le s krpljami za hojo po snegu.

Popazite na ptice

Redno polnite in čistite ptičjo krmilnico, ki ste jo obesili na višje ležečo drevesno vejo. Golobi lahko pozimi naredijo veliko škode, ko pticam primanjkuje hrane, zaradi česar bodite še posebno pozorni prav nanje. Če ste ponosni lastnik ribnika, vanj pred zmrzaljo vrzite gumijasto žogo, tako da vam ne bo treba delati luknjo za zrak v led, ko ribnik zamrzne.

pticja_krmilnica.jpg

Pospravite vrtno lopo

Slabo vreme in temačni večeri so kot nalašč za pospravljanje vrtne lope, v kateri presajate rastline in shranjujete orodje in druge vrtne pripomočke in opremo. Začnite z urejanjem orodja, ki potrebuje ostrenje. Orodje nabrusite in tehnično preglejte še kosilnico in druge naprave, ki potrebujejo redni servis. Preglejte staro seme in ga razporedite v organiziran sistem.

Vzdrževanje rastlinjaka

Če se okolica vašega doma ponaša z zimskim rastlinjakom, ga očistite umazanije in pospravite vse rastline in opremo. Da boste pregnali zimske škodljive, ki lahko napadejo rastline, posebno pozornost namenite čiščenju tal in polic z rastlinami.

rastlinjak_organizacija.jpg

Počakajte s sajenjem

Kadar čebulice, ki ste jih čez zimo pospravili v zaprte prostore, že kažejo prve znake rasti, bodite previdni, da jih v prst zaradi mraza ne posadite prehitro. Najbolje je, če jih počasi aklimatizirate in privadite tako, da jih najprej postavite na teraso, verando ali v gospodarsko poslopje – pri tem pa pazite, da se med razvijanjem ne pregrevajo, saj tako znižate končno število brstov.