Kaj potrebujete?

Potrebujete parno napravo za odstranjevanje tapet, strgalo, rjuhe za zaščito pred prahom, gumijaste rokavice, brusilno kopreno iz najlona, nazobčan valjček za delanje luknjic v tapeti, polnilo iz mavca in tesnilno sredstvo.

Za manjšo ali srednje veliko sobo boste potrebovali približno en dan. Pred ponovnim dekoriranjem sobe si dajte še pol dneva časa za polnjenje luknjic ali špranj ter brušenje grobih delov. Preden začnete, odnesite čim več pohištva iz sobe, prostor, predvsem tla, pa zaščitite z rjuhami. Zaprite vsa notranja vrata ter odprite okna, da je prostor prezračen. Parnih naprav nikoli ne uporabljajte v bližini vtičnic in stikal.

Priprave

Da bo lahko voda oziroma para na starih tapetah bolje delovala, površino preluknjajte s posebnim valjčkom z bodicami. Tako bo lahko voda skozi luknjice pronicala pod tapeto, ki jo boste lažje odstranili. Za luknjanje lahko uporabite tudi nožek, vendar ne bodite pregrobi.

0_7324.jpg

Če nimate parne naprave za odstranjevanje tapet, lahko stene namočite s toplo vodo in pustite tapeto, da se namaka dvajset minut, preden jo začnete ''slačiti'' s stene.

1270986221_wa.jpg

Parna naprava

Vključite parno napravo in se metodično pomikajte po prvi steni ter namočene trakove tapete odstranjujte s strgalom. Pomikajte se od vrha proti spodnjemu delu stene, tako da voda kaplja na staro tapeto, ki jo je še treba odstraniti, in ne na steno. Za nekatere dele boste morda potrebovali nekoliko več časa.

wallpaper_steam_stripper_cie_218.jpg

Po odstranjevanju tapet na steni pogosto ostanejo ostanki starega lepila. Ti lahko pokvarijo nov zaključni sloj na steni, zato z najlonsko brusilno kopreno in veliko vroče vode z milnico na koncu še dobro zdrgnite stene.