Kot lesene hiše z zunanjo ometano fasado (cimprane), brunarice, prav tako pa tudi nekateri montažni izvajalci uporabljajo veliko lesa. Ali le v konstrukciji, pa tudi kot kompletne dele sten, izjemno priljubljene so tudi popolnoma lesene hiše.

Tradicija

O trajnosti lesa kot gradbenega elementa se lahko prepričamo po vsej Sloveniji. V vzhodni Sloveniji lahko še danes srečate lesene cimprane hiše, ki so bile ometane z ilovico, na Gorenjskem so doma brunarice, pri katerih so posebno pozornost namenili tesnosti brun, da so ustvarili čim boljšo zračno zaporo, na Dolenjskem in v osrednji Sloveniji so pravi spomeniki arhitekturi kašče in različni podi, pa tudi številne lesenjače, v nekaterih še vedno bivajo ljudje.

dom273_brunarica1.jpg

Stare hiše na Dolenjskem so bile pogosto izdelane kot brunarice (podoben sistem zlaganja brun kot pri kaščah, se pravi na preklop v kotih), druge pa po sistemu kašč in podov, zanimive so tudi različne kombinacije. Kašče so bile izdelane iz hrastovih plohov, ki so bili med seboj vertikalno povezani z lesenimi klini, v kotih pa so bili zloženi na preklop, tako da so bile vse štiri stene sestavljene le iz plohov in ni bilo posebnih vertikalnih nosilcev (tramov).

Sodobne brunarice

Na podoben način rastejo danes tudi brunarice in lesene hiše. Poglejmo najprej brunarice. Te so pogosto izdelane v kombinaciji, in sicer tako, da so nosilni element stene iz brun, ki so debele od okoli 7 cm do 10 in celo 12 cm, spet odvisno od objekta. Potem sledi klasična notranja izolacija, lahko tudi zunanja, in so bruna spet nosilni element, v odvisnosti od konstrukcije hiše pa se lahko izdela tudi skeletno konstrukcijo hiše, stene se potem zapre z bruni. Načini so pač različni. Pri brunaricah z izolacijo je izjemno pomembno paziti na paroprepustnost različnih materialov, da preprečimo morebitno pojavljanje kondenza znotraj konstrukcije. Proizvajalci brunaric so različni, v Sloveniji je najbolj uveljavljena Smreka iz Gornjega Grada, brunarice pa izdelujejo tudi različni zasebniki.

dom273_brunarica2.jpg

Lesene hiše

Drug sistem so lesene hiše, še najbolj so poznane Honkine, njihova slabost pa je visoka cena. Kompletne stene so izdelane iz brun, druga možnost pa je, da so stene narejene iz lepljencev, tramov, ki so pravokotno obdelani in potem zlepljeni pod pritiskom. Pri takih stenah (tudi samo iz enega bruna) pri debelinah sten nad minimalno 21 cm ni potrebna dodatna izolacija in gre za resnično naravne hiše. V Sloveniji je nekaj proizvajalcev tudi takih objektov, kljub temu da nekateri prisegajo, da slovenske smreke niso primerne za gradnjo takih brunaric, pa nekaj brunaric, ki so narejene na posebnih strojih za obdelavo brun Mebor, dokazuje nasprotno. Tudi slovenska smreka je zelo primerna za tradicionalno leseno gradnjo, treba pa je upoštevati osnovne zakonitosti sečnje in obdelave lesa ... Da o primerjavi cen lesene hiše ali prave brunarice, izdelane iz slovenskih smrek, in lesene hiše ali hiše iz brun iz skandinavskih borov niti ne govorimo. In ker vemo, da vas ta še posebno zanima, naj vam predstavimo približne cene lesa brez montaže.

dom273_brunarica5.jpg

Cena lesa za leseno hišo

Za objekt dimenzije na primer 11 krat 9 metrov potrebujemo okoli 50 kubičnih metrov obdelanih brun. Poraba lesa za izdelavo brun se giblje od 1,5 do 2 m³ hlodovine, to pa je odvisno od kakovosti in ravnosti hlodov, cena smrekove hlodovine je od 80 do 100 evrov. Cena obdelave brun (gre za posebno struženje bruna, izdelave utorov in vrtin za vijake, ki vežejo bruna vertikalno) znaša od 220 do 250 evrov za kubični meter, kar je spet odvisno od debeline brun. Če vse to seštejemo, dobimo ceno do okoli 350 evrov za kubični meter neobdelanega materiala, kar bi pomenilo, da bi nas leseni gradbeni material za brunarico, veliko 11 krat 9 metrov, stal okoli 17.500 evrov. Je pa ob tem treba vedeti, da so to gotove stene, ki ne potrebujejo nobene dodatne izolacije niti notranje obdelave, razen barvanja. Ne smemo pozabiti na stroške, ki jih predstavljajo dodatni material in sama montaža ter seveda tudi ostrešje. Možnosti za gradnjo z lesom je ogromno, če pa se boste zgledovali po tradicionalni gradnji, upoštevajte tudi njene zakonitosti.