Pohištvo je seveda obvezno, medtem ko so umetnine na stenah dekoracija, ki osvetli in poudari vsak prostor. Preberite si nekaj nasvetov, s katerimi boste lažje izbrali umetnine in jih obesili na primerno mesto v svoji dnevni sobi.

Postavite si nekaj vprašanj

Najprej se vprašajte, kaj vam je pri izbiri umetnine najpomembnejše. Ste bolj družinsko usmerjeni in si želite, da bi imel vaš prostor osebno noto? Mogoče prvič kupujete umetniška dela in si pri dekoraciji prostora želite strokovne pomoči? Se morda še posebno zanimate za fotografijo, oljne slike, skulpture ali pa kombinacijo več elementov? Hočete, da je umetniško delo v središču ali le dopolnjuje drugo opremo? Vse to so pomembni dejavniki, ki jih je pri izbiranju umetnine treba upoštevati.

gallery_wall_of_a_large_living_room.jpg

Poiščite primerno mesto

Ko ste si bolj na jasnem, kaj sploh želite, boste veliko lažje našli popolno umetniško delo zase. Potem morate ugotoviti, katera mesta v svojem domu želite zapolniti z umetninami. Večji in bolj poudarjeni kosi tradicionalno sodijo nad kamin. Glede na to, kako je razporejeno vaše pohištvo, pa lahko najdete še druga primerna mesta. Umetniški kos lahko na primer umestite v bralni kotiček ali nad zofo – torej v bližino točke, kjer se družite. Morda obstaja kak zapostavljen kotiček v sobi, ki bi mu prav prišlo nekaj barve? Različne velikosti umetniških elementov bodo prostor naredile vizualno zanimivejši.

living_room_design_with_wall_art_painting.jpg

Kakšna umetnost ustreza vaši dnevni sobi?

Ustvarjanje pravega razpoloženja v prostoru je del dekoracije in dnevna soba vam pri tem ponuja ogromno možnosti. Je vaša dnevna soba namenjena le zabavanju z gosti? Ali je mogoče sproščen prostor, namenjen le za družinsko življenje? Abstraktna umetnost na primer deluje dobro v dnevni sobi tudi zaradi tega, ker združuje različne barvne sheme in hkrati služi kot tema za pogovor. Če je vaša dnevna soba bolj družinska, si omislite otrokom prijazno umetnost z živimi barvami in igrivimi motivi.

interior_design_livingroom_art_9.jpg

Drznejše umetnine potrebujejo večji prostor, da ne prevladujejo nad svojo okolico. Če ste izbrali delo z živimi odtenki, naj bodo vaše stene raje nevtralne. Nekatere slike, na primer slike pokrajin, pa lahko obesite tudi na vzorčasto tapeto. Preden se odločite za nakup, pomislite, v kakšnem razmerju bo s  prostorom in glavno temo v njem. Če je barvna shema modra, si morda omislite umetnino z navtičnimi elementi, na primer ladjami, ki bo pomagala povezati prostor.