Tudi garsonjere in enosobna stanovanja so lahko z nekaj triki videti večji in prostornejši. Dejstvo je, da se vsakdo bolje počuti v domu, ki ni preveč natrpan s pohištvom in v katerega prodre veliko dnevne svetlobe.

Če za dimenzije, ki jih bomo navedli v članku, nimate dovolj velikega stanovanja, izberite pohištvo manjših dimenzij in namesto udobnih stolov z naslonjali za roke v jedilnici izberite takšne brez njih, namesto masivne mize zložljivo, namesto kotne garniture pa trosed s foteljem, …

the_room_store_1.jpg

Dnevna soba

Minimalna potrebna velikost dnevne sobe za funkcionalno in lahkoto dostopno sedežno garnituro znaša 240 krat 290 centimetrov. V tem primeru boste lahko vanjo enostavno namestili kotno garnituro ali trosed z dvema foteljema. Če nameravate postaviti samo trosed, je lahko prostor tudi manjši. Priporočljivo je, da imate pri roki tudi tabureje, saj boste lahko z njimi razširili sedežno garnituro, ob tem pa vam ti zaradi svoje velikosti in oblike ne bodo zavzeli preveč prostora.

Jedilnica

Tudi pri opremi jedilnice upoštevajte lahko dostopnost do mize in stolov. Če se odločite za mizo okrogle oblike s šestimi stoli, morate imeti za neoviran pristop, strežbo in gibanje okoli mize na razpolago najmanj 320 krat 320 centimetrov prostora. Za manjše prostore izberite mizo pravokotne oblike. V tem primeru boste potrebovali minimalno 300 krat 240 centimetrov prostora oziroma 130 krat 170 centimetrov, če boste krajšo stranico mize prislonili ob steno. Praktična rešitev za prostore manjših dimenzij je klop, ki je trenutno tudi zelo trendovska in se uporablja tudi za opremljanje večjih jedilnic.

Spalnica

Minimalna velikost spalnice za postavitev omare z globino 60 centimetrov, nočne omarice in postelje širine 160 centimetrov je 320 krat 300 centimetrov. Tako boste imeli z vsake strani še 50 centimetrov prostora za dostop do postelje. Kupite omaro z drsnimi vrati, da vam ob odpiranju ne bo zavzela preveč prostora.

designer_bedrooms_1.jpg

Otroška soba

Soba za enega otroka mora biti velika vsaj 6 kvadratnih metrov, za dva pa 12. Otrok mora namreč imeti dovolj prostora za dihanje. Minimalna količina zraka za enega otroka znaša 8 kubičnih metrov. Vseeno pa zaradi psiholoških razlogov ni priporočljivo, da otrok spi v sobi, manjši od 8 kvadratnih metrov. Otroško sobo lahko učinkovito opremimo z nivojskim pohištvom. V spodnjem delu naj bo kotiček za delo, igro in druženje, v zgornjem pa za spanje.

Kuhinja

Minimalna širina prostora za linijsko postavitev kuhinje, ki vam bo omogočila optimalno odvijanje delovnih procesov, znaša 140 centimetrov: 60 centimetrov za elemente, 80 pa za tako imenovani komunikativni prostor. Za kuhinjo v obliki črke U ali II je potrebno imeti vsaj 220 centimetrov širine. Dolžina kuhinje je odvisna od količine izbranih kuhinjskih elementov.

Več idej opremljanja za čim boljši izkoristek prostora pa si oglejte v naši fotogaleriji.