Razstavljavcem, teh je napovedanih 310 iz 14 držav, je na voljo skupno 14.000 kvadratnih metrov razstavnih površin, od tega hale premorejo 8000 kvadratnih metrov, preostalo je zunanji razstavni prostor. Sodelujoča podjetja bodo ponujala vpogled v varčno in sodobno gradnjo, informacije o nizkoenergijskih objektih, racionalni rabi energije in obnovljivih virih energije. Veliko pozornosti bo posvečene ekologiji, vključno z malimi ekološkimi čistilnimi napravami za individualno uporabo. Predstavili bodo izobraževanje za gradbene poklice, v Obrtni ulici pa bodo prikazali polaganje tlakovcev, prekrivanje strehe, obdelovanje kamna, izdelavo fasade, beljenje, toplotno zaščito stavb in polaganje talnih oblog.

md_273_megra_2.jpg

Pomembna novost je Obrtna ulica

V petek, soboto in nedeljo pripravljajo Sekcija cementninarjev, kamnosekov in teracerjev, Sekcija slikopleskarjev in črkoslikarjev ter Sekcija polagalcev talnih oblog OZS žive predstavitve svojih del. Cementninarji bodo prikazali postopek polaganja tlakovcev in različnih izdelkov iz betona. Teracerji bodo predstavili postopke in možnosti prekrivanja strehe z betonsko kritino. Kamnoseki bodo demonstrirali postopke obdelovanja različnih vrst kamna. Člani Sekcije slikopleskarjev in črkoslikarjev bodo prikazali izdelavo fasade, postopke beljenja in postopke toplotne zaščite stavb. Predstavili bodo tudi novosti ekoloških zaščit proti hrupu in sevanju. Sekcija polagalcev talnih oblog bo demonstrirala polaganje in končno obdelavo talnih oblog iz naravnih in umetnih materialov. Za perspektivne poklice v obrti bo še posebno poskušala navdušiti čim več mladih obiskovalcev Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota, ki bo praktično predstavljala deficitarne poklice v obrti in podjetništvu vsak dan od 9. do 16. ure.

Brezplačna energetska in gradbena svetovanja za obiskovalce

Vsak dan bodo obiskovalcem sejma po tematskem urniku pa tudi individualno na voljo energetska in gradbena svetovanja. Strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK bodo v okviru projekta ENSVET obiskovalcem vsak dan svetovali, kako za največje bivalno udobje in varnost z maksimalnimi prihranki graditi, obnavljati ter izkoristiti naprave za zajem obnovljivih virov energije in izdelke za varčevanje z energijo.

md_273_megra_3.jpg

Na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK bodo strokovni in neodvisni svetovalci obiskovalcem svetovali na teme: statika in nosilne konstrukcije, gradbeno svetovanje ter temeljenje in gradbeni nadzor. Sejemsko vzdušje bo v četrtek, 29. marca, in v petek, 30. marca 2012, ogrelo državno tekmovanje kleparjev in krovcev, v petek pa tudi tekmovanje dijakov v zidanju.

Delovni čas sejma in cene vstopnic

Sejem bo odprt od srede, 28. marca, do sobote, 30. marca, od 9. do 18. ure, v nedeljo, 1. aprila, pa do 17. ure. Enodnevna vstopnica za odrasle stane pet evrov, enodnevna vstopnica za mladino tri evre. Vstopnice s popustom v soboto in nedeljo ter za skupine stanejo štiri evre, za mladino 2,50 evra, vstopnica z izpolnjenim kuponom, objavljenim v časopisu, pa tri evre. Za otroke do 7. leta starosti v spremstvu staršev ni vstopnine. Za napovedane skupine osnovnošolcev v spremstvu učiteljev ni vstopnine. Parkirnina bo obiskovalce stala en evro.

Več informacij in podroben program dogajanja: www.pomurski-sejem.si.