Količina sončne svetlobe

Sončna svetloba je sicer nujno potrebna za rast večine rastlin, vendar pa se lahko zaradi nje prst v lončku hitreje posuši, kot bi se, če bi bila rastlina posajena v zemlji na prostem. Če boste lonček postavili na sonce – torej tja, kjer je deležna šest ali več ur neposredne sončne svetlobe – izberite neporozno posodo, ki bo pomagala zadržati vlago in ostala hladna dlje kot tradicionalni glineni, porozni lonci.

backyard_container_garden2_lg.jpg

Porozni lončki so narejeni iz gline ali keramike, medtem ko so neporozni narejeni iz kamna, plastike, betona ali smole. Prednost slednjih je tudi lep dizajn. Cvetlični lonci iz smole so poleg tega lahki in odporni, zaradi česar predstavljajo odlično alternativo težjim in bolj krhkim cvetličnim loncem iz gline ali keramike. Glineni in keramični lonci tudi hitreje razpokajo, ko nastopijo ledeno mrzle temperature, zato je takrat bolje, da jih pospravimo v notranjost. Vse dokler dosledno skrbimo za zalivanje, lahko za cvetlice in zelenjavo uporabljamo tako porozne kot neporozne cvetlične lonce.

diy_outdoor_planters_of_recycled_tires_1.jpg

Pametno zalivanje

Podstavek pod cvetličnim lončkom zadrži vodo, ki bi drugače odtekla stran. Iz te vode lahko rastline po potrebi črpajo vlago. Seveda pa je pri nekaterih rastlinah treba vodo po določenem času odliti. Podstavek tudi ščiti površino, na katero je postavljen cvetlični lonček. Takrat, ko začne voda iz lončka kapljati na podstavek, vemo, da je zemlja dovolj namočena. Še bolje je, če cvetlični lonec postavimo neposredno na zemljo, tako da bo lahko odvečna voda odtekla neposredno v tla. To je še posebno priporočljivo, kadar imamo opravka z velikimi lonci ali koriti.

mzuhfxdj.jpg

Nekateri cvetlični lonci, ki na videz nimajo lukenj, lahko imajo lažno dno, kar se vidi v praznem loncu. Plastična mreža z luknjami drži zemljo nad dnom, kamor odteče voda. Takšni lonci so še posebno primerni za območja, kjer je veliko komarjev. Ti se namreč lahko namnožijo v stoječi vodi, ki se nabira v podstavkih. Lonce brez zunanjih lukenj raje postavite na mesta, zaščitena pred dežjem, saj se lahko deževnica nabere v loncu, zaradi česar rastlina zgnije. 

Naredite trajnejša korita, na primer iz lesenih plošč ali soda, prerezanega na pol. Ker so takšna korita večja, je v njih dovolj prostora za različne rastline.