Če se želite v domu počutiti popolnoma varne, morajo vhodna vrata izpolnjevati varnostne standarde. Zaščito pred vlomi v prvi vrsti zagotavljajo materiali, iz katerih sta osnovna plošča in okvir vrat izdelana; pomembno pa je tudi, kako so učvrščeni in vgrajeni okvirji, tečaji vrat in vse dodatne obloge, ki obdajajo osnovno ploščo oziroma površino vrat.

Zaščita pred vlomi

Vlomilci še zlasti cenijo objekte, v katere lahko hitro vlomijo v le nekaj minutah − to pa je običajno tam, kjer ni varnostih naprav. Najpogosteje si pot utirajo skozi okna, vhodna vrata in stranska vrata na zadnji strani doma. Zato je pametno, da vgradite samo preizkušene gradbene elemente in si omislite trpežna varnostna vrata. Strukturne elemente ali varnostne sisteme lahko vgradite tudi v starejših zgradbah. 

varnostna_vrata.jpg

Večina vhodnih vrat vsebuje varnostne elemente, na primer varnostne ključavnice na prstni odtis ali elektronsko kartico in ključavnice z večkratnim sistemom zaklepanja. Slednji sistem blokira celotna vrata v podboj vrat, tako da se ne morejo več odpirati oziroma niti premikati. Po naročilu potrošnikov veliko proizvajalcev v vrata vgrajuje tudi varnostne sisteme po meri, od mehanskih zaščitnih mehanizmov do električno vodenih sistemov zaščite.

Varnost in udobje

Varnostna vrata običajno hkrati omogočijo tudi večjo zaščito pred hrupom in toplotnimi izgubami. Vendar pa zaščita ni edini faktor, ki ga morate upoštevati pri izboru tovrstnih vrat: gledati morate tudi na estetske in oblikovne lastnosti. Priporočamo vam, da vrata stilsko uskladite z notranjo opremo oziroma drugimi elementi v domu.

varnostna_vrata_2.jpg

Vhodna vrata so lahko steklena, delno zastekljena ali pa v celoti zaprta brez zasteklitve. Ko načrtujete nakup vhodnih vrat, razmislite o določenih praktičnih lastnostih, na primer o zaščiti pred vetrom in dežjem, kateremu so izpostavljena. Izberite na udarce in vremenske razmere odporne materiale, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, lito železo, medenina, ali pa vrata, prevlečena s trpežno barvano plastiko, pocinkana ali emajlirana. Vrata naj bodo izdelana iz enakega materiala kot okna.