Za začetek si kuhinjo natančno oglejte in določite območja, ki jih ne marate najbolj oziroma se vam ne zdijo najbolj funkcionaln: na primer, če prostor zraven pečice nima dovolj velike delovne površine ali če stenske kuhinjske omarice niso vgrajene v urejeni liniji. Ko ugotovite težave, se lahko lotite drugega koraka − preurejanja.

V spodnji del dodajte predale

Da si boste olajšali kuhanje in premikanje po kuhinjskem prostoru, pri tleh namesto kuhinjskih omaric ali polic vgradite praktične predale, ki jih lahko v celoti izvlečete. Tako se vam namreč ne bo treba vsakič znova pripogniti in brskati po zadnji strani omaric, ko boste iskali tisto, kar je tam pač obtičalo.

ergonomicna_kuhinja.jpg

Pogosto rabljene kuhinjske pripomočke shranite v vrhnje predale, neposredno pod kuhinjski pult, ali pa na čisto spodnjo polico kuhinjskih omaric tik nad pultom. Druge pripomočke in dodatke prav tako shranite glede na to, kako pogosto jih uporabljate: najpogosteje rabljene predmete pospravite na nižje in hitro dosegljive police ali omare, medtem ko najmanj rabljene pospravite na višje ležeča mesta.

Dovolj delovne površine

Poskrbite tudi, da je zraven pečice ali štedilnika delovna površina, tako da lahko nanjo kadar koli postavite vroče jedi, ki ste jih ravnokar skuhali. Dodaten pult pa je priporočljivo postaviti še v bližino umivalnika. Izbrani pult naj bo visok vsaj 90 centimetrov – če ste višji ali nižji, višino pulta prilagodite svojim potrebam.

ergonomicna_kuhinja_2.jpg

Primerna razsvetljava in druge ideje

Poleg funkcionalno urejenega prostora potrebujete tudi primeren sistem razsvetljave: svetila naj osvetljujejo vsak kotiček delovnih površin. Kuhinjska napa naj bo od štedilnika oddaljena vsaj 60 centimetrov, da med kuhanjem ne boste vanjo udarili z glavo. Če ste levičar, v skladu s tem namestite pomivalni stroj na levo stran, namesto desno od umivalnika. Za bolj ergonomičen prostor pa imejte zraven še visok barski stol, saj lahko določene naloge opravite kar v sedečem položaju.