Mah najbolje raste na vlažnih mestih, mokrih površinah in v senci. Če se ga želite znebiti, potrebujete določeno mero potrpežljivosti, saj je lahko njegovo odstranjevanje zapletena naloga, ki se je boste morali lotiti z vso previdnostjo in v čim krajšem času. Le tako boste namreč preprečili nadaljnjo škodo na strehi.

Odstranjevanje mahu

Mah je treba odstraniti ročno: z rokami skodle in žlebove očistite vse umazanije in z njih postrgajte vse omenjene zajedavske rastline. Pri tem si pomagajte s katerim koli ostrim predmetom, ki vam bo mah spraskal stran, ne da bi poškodoval streho in žlebove. Odstranite vse še tako majhne delce mahu, saj se bo v nasprotnem primeru v njih nabirala deževnica, kar lahko vodi do puščanja ostrešja.

odstranjevanje_mahu_s_strehe.jpg

Čiščenje strehe

Za čiščenje strehe na primer zmešajte pol skodelice detergenta v prahu in okoli 38 litrov vode. Mešanico polijte po problematični površini, saj bo omehčala korenine mahu in ga omrtvila. Območje podrgnite s čistilno ščetko, nato pa streho sperite z zadostno količino vode, za kar uporabite kar vrtno cev. Ko vam uspe mah enkrat odstraniti s površine, ga ne pozabite pospraviti na kup in odstraniti s strehe. Drugače bo na istem mestu ponovno zrasel.

Ena od alternativnih rešitev je, da v vedru zmešate četrt vode in četrt običajnega belila. Na roke dodajte gumijaste rokavice in oblecite zaščitna oblačila, dobljeno mešanico pa za lažji nanos prelijte v razpršilo. Zmes enakomerno razpršite po mahu in počakajte 30 minut, da začne delovati. Na koncu temeljito sperite z vodo, pri tem pa pazite, kam ostanki belila s strehe odtekajo.

odstranjevanje_mahu_s_strehe_2.jpg

Opravite končni pregled

Ko se streha posuši, se po lestvi ponovno povzpnite nanjo in jo pobližje poglejte. Iščite morebitne ostanke mahu, za njihovo odstranjevanje pa uporabite sredstvo za odstranjevanje mahu v razpršilu, ki bo omehčalo tudi najtrdovratnejša področja. Preglejte tudi, če vaše ostrešje ali strešniki potrebujejo popravilo ali zamenjavo. Mah je namreč znan po tem, da uniči skodle na strehi in povzroča gnilobo, zaradi česar vam priporočamo, da redno preverjate stanje na strehi, preden mah ponovno začne rasti.