Obstaja več vrtnarskih izdelkov, ki so lahko zaradi svoje umetne sestave potencialno škodljivi za okolje in ljudi. Med drugim lahko sem prištejemo sredstva za odstranjevanje plevela, mahu in alg, strupe za podgane, insekticide, namenjene ubijanju muh, mravelj in os, ter ne nazadnje barve in premazna sredstva za les.

Odlaganje in hramba nevarnih vrtnih kemikalij

Če iščete načine, kako zmanjšati obseg takšnih snovi in narediti domače okolje vsaj malo bolj zdravo in okolju prijazno, se osredotočite na količino tovrstnih kupljenih sredstev. Poskušajte čim natančneje ugotoviti in načrtovati, koliko določenih kemikalij boste potrebovali. Veliko varnejše je, da kupite novo zalogo, ko stare zmanjka, namesto da izdelke kopičite v vrtni lopi ali garažnem prostoru.

garage_locked_cabinet_storage.jpg

Nevarni odpadki vsebujejo snovi, ki so nevarne za okolje, zato bi lahko med razkrojem ogrozili podtalnico in druge vodne vire, zrak ali prst, s tem pa tudi naše zdravje. V primeru, da izdelki vsebujejo škodljive kemikalije, se jih vedno ustrezno znebite po koncu uporabe. Večino nevarnih odpadkov lahko oddate tam, kjer ste jih kupili, saj so proizvajalci oziroma trgovci dolžni poskrbeti za zbiranje, pravilno skladiščenje in varno odstranjevanje njihovih ostankov. Druge odnesite v zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov.

Česa ne smete storiti?

Z odpadki je potrebno ravnati pravilno. Informacije o pravilnem ravnanju si lahko preberete kar na izdelku samem. Na embalaži izdelkov mora biti navedeno tudi, kako ravnati z njimi, ko jih ne uporabljate več. Velja pravilo, da moramo izdelke, ki imajo slikovne oznake za nevarne kemikalije (strupeno, okolju škodljivo, nevarno za zdravje ali jedko), vedno odlagati ločeno od drugih odpadkov in z vso previdnostjo.

Vrtnih kemikalij nikar ne zlivajte v umivalnik, straniščno školjko ali na splošno v kanalizacijski sistem, niti jih ne odvrzite v smetnjak, saj lahko s tem onesnažite vodo in zemljo. Pri odmerjanju količine ne povečujte priporočene koncentracije, ker po vsej verjetnosti ne bo nobenega dodatnega učinka, če bo kemikalij več, ampak boste s tem zemlji le škodovali.

chemicalmixing_lw.jpg

Pripravljate mešanico?

Če pripravljate mešanico, je naredite točno toliko, kot je potrebujete za en poseg. Izognite se pripravi presežkov zalog, saj so sproti pripravljeni izdelki veliko boljši in varnejši. Posodo, v kateri ste mešanico pripravljali, po končani uporabi temeljito sperite pod vodo in njeno vsebino zlijte na problematične dele vrta, ne v odtok. Če je izdelana iz plastike, je ne odvrzite v smetnjak za recikliranje plastike, temveč med nevarne odpadke.

Domače živali in otroci

Domače živali in otroci so še posebno občutljivi na vrtne kemikalije, zato se po možnosti odločite le za okolju prijaznejše izdelke in proizvode, ki so varni do živali. Še boljša opcija je, da posežete po alternativnih rešitvah za določen problem in se izognete uporabi kemikalij. Otroke o potencialnih nevarnostih dobro poučite.