Opreme otroške sobe, še posebno pohištva in stila dekoracije, vam ni treba menjavati vsakih nekaj let, ko otrok preraste staro. Preprosto si že prvič, ko opremljate ta prostor, omislite vsestransko opremo, ki jo boste lahko oblikovno spreminjali in vam je čez nekaj let ne bo treba prodati – poleg tega pa v sobo dodajte tudi izbrano okrasje, primerno različnim starostim.

Vsestransko modularno pohištvo

Najlažji način, da soba raste skupaj z otrokom, je, da vanjo umestite multifunkcionalno in modularno pohištvo, na primer pograd, modularno ali dvignjeno posteljo, ki spreminja obliko oziroma ima v spodnjem delu vgrajene predale za shranjevanje. Otroci lahko pograd uporabljajo, ko so mlajši; ko pa odraščajo, spremenite spodnji del postelje v delovni kotiček z mizo in stolom. Kupite en kos opreme, ki ga boste lahko v prihodnjih letih uporabljali na različne in tudi nepredvidene načine.

otroska_soba_v_skladu_s_starostjo_3.jpg

Spreminjajte barve

Zelo hitro in poceni lahko otroško sobo posodobite z drugačnimi barvami sten. Če vašemu sinu modra barva ni več všeč, stene prebarvajte v sveže odtenke zelene ali druge barvne sheme, ki mu bolj ustrezajo. Za hitro spremembo vzdušja v prostoru zamenjajte tudi dekoracijo; barvno uskladite posteljnino, zavese, preproge in okrasne podrobnosti, da prostor vizualno povežete.

V sobi ustvarite več območij

V sobi uredite več posameznih območij, bodisi za igranje, branje ali pisanje. Na mesto, kjer je včasih stala omara za odlaganje igrač, lahko postavite (zložljivo) delovno mizico. V sobah za najmlajše uporabite sistem viseče vrvi, na katero obesite umetniška dela, narejena v šoli. Ko pa otrok odrašča, območje zraven stene pretvorite v prostor z igrivo tablo, namenjeno organizaciji. Uporabite kreativne sisteme shranjevanja, na primer visoke omare s policami ali sistem lepo okrašenih škatel, ki jih zložite eno nad drugo.

otroska_soba_v_skladu_s_starostjo_2.jpg

Ureditev otroške sobe in dekorja seveda prilagodite številu otrok, ki v njej bivajo, starosti, interesnim dejavnostim in življenjskemu stilu. Če želite prihraniti, uporabite predmete iz drugih bivalnih prostorov in pohištvo, ki mu spremenite namen.