Osnove

Kaj vse zajema izraz postelja? Postelja je sestavljena iz okvirja, ki je konstrukcija postelje (ta mora biti robusten in čvrst), posteljnega dna, ki ima vlogo nosilca vzmetnice, kateri daje elastičnost in čvrstost na točno določenih mestih, ustreznega anatomskega vzglavnika in seveda vzmetnice, na kateri spimo. Slednja je najpomembnejši del postelje. Če v zadnjem času slabo spite, se premetavate po postelji ali pa se zbujate z bolečinami v križu, se vzrok za to najverjetneje skriva v postelji oziroma vzmetnici. Pri nakupu pazite, da boste izbrali takšno, ki vam bo najbolj odgovarjala.

Najpomembnejše je udobje

Pri nakupu vzmetnice je najpomembnejša njena udobnost. Na neudobni ne boste mogli dobro spati. Pred nakupom se obvezno ulezite nanjo, da preverite njeno trdnost (vzmetnica ne sme biti ne pretrda ne premehka) in siceršnji občutek leženja na njej (če se nikakor ne morete udobno namestiti, je ne kupite, ne glede na to, kako jo drugi hvalijo, in ne glede na ugodno ceno).

Poleg vzmetnice je zelo pomembno tudi kvalitetno posteljno dno. To ni le nosilec za vzmetnico, pač pa – glede na njeno sestavo – še dodatno pripomore k udobju vzmetnice ali omogoča nagibanje postelje pod določenim kotom.

dakota_luc_bed_frame_1.jpg

Kako izbrati dobro vzmetnico?

Vzmetnica je srce postelje, zato njenemu nakupu posvetite največ časa in denarja. Zakaj ena vzmetnica ni primerna za vse? Ker bo tistemu, ki rad spi na hrbtu, bolj ustrezala trda vzmetnica, tistemu, ki na trebuhu, pa mehka. Izbor je odvisen tudi od konstitucije, višine in teže posameznika. Najbolje je, da se nanjo uležete za okoli 10 minut in preskusite nekaj spalnih položajev. Če posteljo delite s partnerjem, pojdita v trgovino skupaj in vzmetnico skupaj preizkusita.

Če je vzmetnica kakovostna, ne bi smeli čutiti partnerjevih premikov na njegovi polovici. Premehka vzmetnica bo telo 'poskrala' vase, a bodo ob tem bolj trpele vaše mišice, zaradi česar bo vaše telo utrujeno, zanašalo pa ga bo tudi proti sredini postelje, ob pretrdi vzmetnici pa boste čutili partnerjevo premikanje.

Ženske imajo rajši srednje trde ali mehke vzmetnice. Razlog za to je slabša struktura mišične mase, ki s z leti še slabi. Pretrda vzmetnica ženskam pritiska na kosti in slabi njihovo cirkulacijo, zato se zbujajo utrujene in z bolečinami v tistih predelih telesa, ki utrpijo največ pritiska.

g_115822939_50_20090312_1.jpg

Velikost in videz postelje

Postelje (in vzmetnice) so izdelane po standardnih dimenzijah, lahko pa jih naročite tudi po svoji meri. Dolžina postelje mora biti vsaj 20 centimetrov daljša od dolžine vašega telesa. Postelje so v glavnem pravokotnih oblik, saj se te najbolj prilegajo v prostor. Se pa da dobiti tudi postelje drugačnih oblik in z vgrajenimi multimedijskimi napravami, kar pa je seveda znatno dražje od običajnih postelj.

Če povzamemo, so skrivnost dobrega spanca dovolj velika postelja, kvalitetno posteljno dno, vzmetnica, prilagojena vaši telesni zgradbi, in anatomski vzglavnik v skladu z vašimi potrebami. Za izbiro postelje si vzemite čas, preskusite jo in se o vsem posvetujte še s strokovnjaki v pohištvenem salonu, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. Za več posnetkov pa si oglejte še fotogalerijo.