Veliko čistil vsebuje nepotrebna antibakterijska sredstva – torej pesticide, zaradi katerih lahko bakterije sčasoma postanejo še močnejše in odpornejše. Poleg tega so komercialna čistila tudi precej draga. Zakaj bi jih torej sploh uporabljali, če pa lahko tudi najbolj trdožive madeže učinkovito napadete s sodo bikarbono, boraksom, limoninim sokom in drugimi preprostimi sestavinami?

Ploščice in porcelan

Ploščice v kopalnici in kuhinji lahko čistite z naravnimi sredstvi, na primer s sodo bikarbono. Sodo potresite po površinah in jih nato zdrgnite z vlažno krpo ali gobico. Pri bolj trdovratni umazaniji si pomagajte s čisto, grobo mleto soljo. Zavihajte rokave in drgnite, kolikor lahko.

Pri boju z madeži, plesnijo in mastnimi madežii na ploščicah si lahko pomagate tudi z limoninim sokom ali vinskim kisom. Poškropite, pustite nekaj minut in zdrgnite z močno krtačo. Tudi namesto belila lahko uporabljate preprosto dezinfekcijsko sredstvo, ki ga naredite sami. Zmešajte dve skodelici vode, tri žlice tekočega mila in dvajset do trideset kapljic olja čajevca.

Kuhinjske površine

Prostori, kjer imamo opravka s hrano, zahtevajo posebno pozornost. Ostanki hrane, tekočina in drobtine se zbirajo in nalagajo tudi tam, kjer jih ne opazimo, in s tem spodbujajo nastanek škodljivih bakterij. Tudi pult lahko počistimo s pomočjo sode bikarbone in vlažne krpe. Za madeže sodo in vodo zgnetemo v pasto, ki jo nekaj časa pustimo na madežu, preden jo odstranimo. Ta metoda je učinkovita pri koritih iz nerjavečega jekla, deskah za rezanje, hladilnikih, štedilnikih in drugje.

paperstone_counter_spring_lg.jpg

Pri trdovratnejših madežih si lahko tudi v kuhinji pomagate s čisto soljo ali naravnim dezinfekcijskim sredstvom iz vode, tekočega mila in olja čajevca. Poškropimo ga po pultih in drugih kuhinjskih površinah ter dobro zdrgnemo.

Okna in zrcala

Namesto z agresivnim čistili za okna steklene površine očistite čisto preprosto s pomočjo kisa, vode in starih časopisov. Dve žlici belega kisa zmešajte z dobrimi tremi litri vode. Mešanico nalijte v rabljeno embalažo s pršilom. Poškropite po steklu in ga zdrgnite s časopisnim papirjem – ne s papirnatimi brisačami, saj za njimi ostanejo sledovi vlaken. Če vam ni všeč vonj po kisu, namesto njega uporabite nerazredčen limonin sok ali pa gazirano vodo.

window_cleaning_spring_lg.jpg

Preproge

Preproge nesite ven in jih dobro stepite z metlo. Madeže na preprogi dobro odstranjuje gazirana voda. Vendar pa morate umazanijo ostraniti takoj. Svež madež torej polijemo z gazirano vodo in jo nato popivnamo s staro krpo. Zaradi ogljikovega dioksida bo umazanija prišla na površje.

Če ste preprogo polili po večjem delu, politi del potresite s koruznim zdrobom, počakajte pet do petnajst minut in vse skupaj posesajte. Lahko tudi zmešate četrtino skodelice tekočega mila s tretjino skodelice vode. Mešajte, dokler mešanica ne postane penasta. Poškropite po preprogi in sperite s kisom. Preprogo lahko osvežite tudi tako, da po njej potresete sodo bikarbono ali koruzni škrob, počakate pol ure in jo posesate.

spilled_wine_carpet_spring_lg.jpg

Lesena tla

Lesena tla so lepa in vzdržljiva. Ni jih težko sesati, vendar pa slabo prenašajo mokro brisanje. Kako torej ohraniti njihov naravni sijaj, ne da bi jih poškodovali? Četrt skodelice kisa zmešajte s slabim litrom tople vode. Poškropite po bombažni krpi ali brisači, da je rahlo vlažna. Potem s to krpo počistite tla in zdrgnite madeže.

cleaning_oven_hm_lg.jpg

Čiščenje pečice

Običajne kemikalije za čiščenje pečice lahko vsebujejo strupene snovi, kot so etri, etil glikol, lug (natrijev in kalijev hidroksid), metilen klorid ali naftni destilati. Takšna sredstva so škodljiva za kožo in oči, pa tudi hlapi so nezdravi. Zakaj ne bi pečice raje očistili z naravnimi sredstvi? Na primer s pomočjo sode bikarbone in vode – notranjost pečice premažite s pasto iz vode in sode ter jo pustite čez noč. Naslednji dan si nadenite rokavice in očistite umazanijo. Na koncu pečico očistite še z vlažno krpo.

clogged_drain_hm_lg.jpg

Zamašen odtok

Zastajanje vode v koritu ali kopalni kadi vsekakor ni prijetno, a tudi zlivanje strupenih kemikalij vanje ni preveč pametno. Takšna sredstva onesnažujejo vodne toke, v stiku s kožo povzročajo kemične opekline, še bolj pa so nevarne v primeru zaužitja. Si res želite takšnih snovi v svojem domu, sploh če imate majhne otroke? Namesto z agresivnimi sredstvi iz trgovine odtoke očistite s pomočjo sode in vode. Pol skodelice sode bikarbone stresite v problematičen odtok ter zatem vanj zlijte še dve skodelici vrele vode. Če menite, da to ne bo dovolj, za sodo bikarbono v odtok zlijte še pol skodelice kisa in dobro zaprite. Kemična reakcija bo povzročila šumenje. Sperite s tremi ali štirimi litri vrele vode.