Nekaj poceni nasvetov, kako v mrzlem zimskem času prihranite energijo v spalnici, smo vam že predstavili, danes pa si preberite, kaj vse sploh še lahko storite, da pričarate energijsko varčno ter okolju in zdravju prijazno okolje za spanje in sproščanje. Nasvete pa lahko uporabite tudi v drugih bivalnih prostorih.

Kakovostna izolacija

Seveda je najpomembnejši element vsakega prostora izolacija, ki pomaga v notranjosti zadrževati stalnejšo temperaturo in prihraniti nekaj denarja za ogrevanje oziroma hlajenje doma. Zaradi tega dodatno izolirajte stene in strop s kakovostno energijsko učinkovito izolacijo iz recikliranih materialov, ki je okolju neškodljiva, da še povečate bivalno udobje.

izolacija_tekstil1.jpg

Uporabite varčno razsvetljavo

Namesto umetnih svetil po možnosti izkoriščajte naravno svetlobo, ki jo v spalnico spustite skozi kvalitetna (strešna) okna z dvo- ali troslojno zasteklitvijo. Prostor opremite z varčnimi LED-svetili ali pa uporabite kompaktne fluorescentne sijalke, ki prihranijo okoli tretjino energije, sicer porabljene za razsvetljavo, obenem pa tudi zdržijo precej dlje.

Stropni ventilator

Razmislite o nakupu energijsko učinkovitega stropnega ventilatorja, če ga še nimate. Ventilator bo namreč omogočil kroženje tako toplega kot hladnega zraka, kar pomeni, da prihranite energijo in da vam je udobneje.

cozy_beach_style_bedroom_with_ceiling_fan_lop04142.jpg

Okna

Posebno pozornost namenite zaščiti oken, ki jih dobro zatesnite s tesnilno pištolo, da zmanjšate prepih. Na okna obesite težke in goste zavese, rolete ali druga senčila, na zunanjo stran pa lahko namestite tudi polkna. Vsi ti elementi dodatno izolirajo okna, skozi katera v notranjost prodre največ hladnega zraka.

Zdrave barve

Stene prebarvajte z okolju in zdravju prijaznimi barvami z nizko vsebnostjo hlapnih organskih spojin ali brez njih, še posebno, če imate otroke ali hišne živali. Kemikalije v barvah namreč lahko ogrožajo naše zdravje že med nanosom ali pa mnogo pozneje. Če lahko izbirate, uporabite rajši barve na vodni osnovi, še najboljše pa so ekološke barve brez topil, hlapnih sestavin in vonjev. Naravne barve v zrak ne sproščajo strupenih hlapov.