In ne ustrašite se, da zaradi njegove uporabe ne boste imeli niti za plačilo električne energije – ventilatorji namreč v povprečju porabijo manj energije kot 100-vatna žarnica.

Materiali

Če živite pri obali, izberite ventilatorje s protirjavečo prevleko in lopaticami.

Sezona

Poleti motor ventilatorja nastavite tako, da se bodo lopatice vrtele v nasprotni smeri urinega kazalca, tako da bo po vašem prostoru krožil hladen zrak. Pozimi pa naj te krožijo v smeri urinega kazalca, saj bodo topel zrak potiskale navzdol. Stikala za zasuk motorja po navadi najdete znotraj ventilatorja ali na vrhu ohišja motorja.

ceiling_fans_6_8_2010_11_10_31.jpg

Velikost

Izberite največji ventilator, ki je za vaš prostor še primeren. Za 45 kvadratnih metrov velik prostor bo primeren metrski ventilator (razdalja se meri od ene konice lopatice do druge konice nasproti ležeče lopatice). Najbolj optimalno kroženje zraka boste dosegli v kvadratnih prostorih in z lopaticami, ki imajo od 12- do 15-stopinjski kot. Če želite ohladiti veliko sobo pravokotne oblike, kupite dva ventilatorja in ju enakomerno razporedite po prostoru.

Višina stropa

Večina podjetij priporoča, da je med ventilatorjem in tlemi 2,7 metrov prostora. Pri višjih stropih boste morali ventilatorje z neke vrste podaljškom spustiti nižje k tlom.

Umestitev v prostor

Ventilatorjev ne smeti postaviti na poševni strop. Se pa da kupiti razne namestitvene sisteme, ki se prilegajo vsakršni površini. Pri strokovnjaku se pozanimajte, kateri bi za vas najbolj prišel v poštev.

Pred nakupom razmislite, kakšno moč in hitrost ventilatorja potrebujete in kolikšna naj bo svetilnost luči, če kupite takšnega, ki ima tudi to funkcijo.

fp4320ts_isp1_f404ts_g239_1.jpg

Lopatice

Ventilatorji z manj kot tremi ali več kot šestimi lopaticami so po navadi bolj dekorativnega značaja. Večina ventilatorjev ima štiri ali pet lopatic. Bolj kot število ali stil lopatic je pomembna njihova uravnoteženost. Neenakomerna razporeditev namreč lahko povzroči majanje ventilatorja.

Upravljanje

Nekateri proizvajalci ponujajo možnost namestitve nadzornega sistema na steno, najnovejši modeli pa se upravljajo kar z ročnim daljinskim upravljalcem.

Svetilka

Če nameravate ventilator dati na mesto, kjer je do zdaj kraljevala svetilka, se boste verjetno odločili za nakup ventilatorja z že vgrajeno svetilko. Izbira je tudi na tem področju zelo velika.