Na podstrešju lahko uredite novo spalnico, otroško sobo, delavnico ali preprost večnamenski prostor. V večini domov pa bi najbolj prav prišla dodatna kopalnica - še posebno, če se bo število družinskih članov oziroma stanovalcev povečalo. Ne zahteva veliko prostora, zahteva pa toliko več načrtovanja vodovodne in električne napeljave. Zato je dobro, da si poiščemo pomoč mojstra ter poznamo varnostne predpise, ki jih je treba upoštevati. Nova kopalnica vam bo ponudila obilo priložnosti, da se dodobra spoznate s svojim vodovodarjem, verjetno pa boste morali prilagoditi tudi razporeditev drugih prostorov in oken.

Ne glede na to, za kakšno sobo se odločite, bo ta pomenila tudi dodatno obremenitev za ogrevalni sistem, še posebno, če do tega prostora doslej niste ogrevali. Zato morate vedeti, ali vaš sistem sploh zmore ogrevati dodaten prostor ali pa bo potrebna njegova nadgradnja.

Na kaj morate biti pozorni pri centralnem ogrevanju

Če imate sistem ogrevanja, ki uporablja cisterno in hladno vodo ter deluje s pomočjo gravitacije, naletite na težavo, če želite kot dodaten prostor opremiti ravno sobo, kjer je cisterna. V primeru takšnega ogrevanja morajo biti radiatorji postavljeni najmanj meter nižje od cisterne. Verjetno boste torej morali dvigniti cisterno v višje prostore ali pod strop ali pa se zadovoljiti z električnim ogrevanjem prostora. Strokovnjak za ogrevanje in vodovodno napeljavo vam bo povedal, ali je cisterne sploh mogoče dvigniti, ter ali je sistem sploh dovolj zmogljiv za ogrevanje dodatnega prostora.

radiator_lg_a2.jpg

Manj težav boste imeli, če vaša hiša premore sistem centralnega ogrevanja, ki deluje na osnovi visokega pritiska in vroče vode. Še vedno pa je treba preveriti zmogljivost ogrevalnega sistema. Vedno bolj pogoste pa so tudi kombinacije obeh sistemov.

Vendar pa se lahko pojavijo tudi druge težave, ki jih je treba upoštevati. Na podstrešju po navadi ni veliko prostora – še zlasti na stenah, zato ogrevanje z radiatorji včasih ne pride v poštev. Talno ogrevanje je v tem primeru dobra rešitev, ker ne zasede prostora in omogoči samostojno kontrolo temperature. Pomembno je tudi, da ima prostor dobro urejeno izolacijo in prezračevanje.

pipes_lg_a2.jpg

Kaj morate upoštevati ob vgradnji nove kopalnice?

Ko razmišljate o preureditvi dodatnega prostora v spalnico s kopalnico, najprej razmislite o dostopu do prostora in o umestitvi kopalnice. Pri dostopu je bistvenega pomena, da je dovolj prostora, tako da se nam ni trebna sklanjati in stiskati. Dobro je tudi, če kopalnico postavimo čim bližje glavnemu odtoku. Slednji je običajno umeščen na zadnji strani hiše. Dolžina cevi, ki vodi do glavnega odtoka, je omejena s predpisi. Zato je morda najbolj praktično, če kopalnico na podstrešju postavite točno nad družinsko kopalnico.

Če nimate res ogromnega prostora, se boste verjetno raje odločili za kabino za prhanje in ne za kopalno kad. Za slednjo je seveda najbolje, če je kopalnica dovolj visoka, da omogoča običajno stanje pokonci. Zato je pametno, da načrtujete postavitev kabine za prhanje ob dovolj visoki steni. Hkrati je dobro, da prostor omogoča tudi postavitev okna, ki skrbi za osvetljavo in prezračevanje v prostoru.

franc7.jpg

Ko si ustvarite jasen načrt, kaj boste postavili kam in kako, je čas, da se odpravite po nakupih. Pri tem pa je dobro razmisliti tudi o nekaterih možnostih, ki se nanašajo na opremo kopalnice. Glede na zmogljivost in moč gretja vode boste morda razmislili o visokotlačni prhi, ki elektronsko ogreva vodo iz hladne zaloge. To vam sicer omogoči neomejen dostop do vroče vode v tej kopalnici, vendar pa omeji zalogo vroče vode za druge prostore. Če je pritisk prenizek, je treba v sistem dodati močnejšo črpalko. Če v prostoru ni oken, boste za odvajanje pare potrebovali ventilator.