Obiskovalci bodo lahko na sejmu dobili celovit vpogled v najnovejše trende s področja dekorativnih tkanin in materialov za prihajajočo sezono. Priznani notranji oblikovalci, dekoraterji in oblikovalci pohištva iz različnih držav bodo pokazali, kakšne tkanine v letu 2012 ne bodo smele manjkati v našem domu in kakšne so zadnje modne zapovedi glede barv oziroma vzorcev. Poleg razstavljenih izdelkov si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi vzporedno potekajoča predavanja in okrogle mize.

Sejem odraža stanje v sodobnem svetu

Letos se je za mizo organizatorjev sejma zbralo kar nekaj strokovnjakov iz sedmih držav, ki so določili smernice za letošnje trende, na katere so vplivali današnja družba, arhitektura, moda in dizajn. Določene trende bodo v njihovem imenu na sejmu predstavili v nemškem oblikovalskem studiu bora.herke.palmisano, kjer bodo trikrat dnevno gledalcem razložili nove smernice s področja tkanin. Le-te se sicer delijo na skupno štiri tematske sklope: Colour Riot, Dark Lux, Craft Industry (na sliki spodaj) in Split Clarity, ki so zbrani v sejemski knjigi z naslovom Montage.

heimtextil_colour_trends_2012_2013_craft_industry_6.jpg

Colour Riot

V okviru tematskega sklopa Colour Riot bodo obiskovalci lahko občudovali dinamične in intenzivne barvne odtenke, ki se drzno pojavljajo v novem kontekstu. Tkanine so svetlih in živahnih barv, v ospredju pa so visoko kakovostni svetleči materiali in prekrivanje tkanin, ki poudarijo sicer modne enobarvne tkanine. Novost so tako imenovana optična vlakna, reciklirani materiali in mavrični učinki. Med vzorci bodo prevladovale široke črte,  geometrijski vzorci in grafični motivi.

Dark Lux

Kot že ime nakaže, bodo v tem sklopu predstavljene temne barve, ki so dopolnjene z barvnimi poudarki zlate ali kovinske barve šampanjca. Površine so svetleče, med materiali pa prevladuje dolgodlako in gladko krzno. Zaradi kombinacije črnih in svetlečih tonov je končna podoba tkanin mistična in elegantna.

heimtextil_colour_trends_2012_2013_dark_lux_6.jpg

Craft Industry

V okviru sklopa Craft Industry bo moč videti ročno izdelane tkanine toplih ali kovinskih barv. Poudarek bo na mešanju tradicije, obrti in sodobnosti, saj bodo razstavljene živahne tkanine z nepravilnimi teksturami in veliko strukturiranimi elementi. Materiali bodo imeli vintage značaj ali pa bodo delovali (ob)rabljeni, kar je še posebno modno v letu 2012.

Split Clarity

Na frankfurtskem sejmu Heimtextil pa bo na voljo še četrti tematski sklop Split Clarity, kjer bodo osrednjo vlogo odigrale naravne barve, novi materiali in linearne, kontrastne grafične podobe, ki so združeni v eno po načelu manj je več. Poudarek bo na trajnosti in funkcionalnosti, naprednih tehnologijah in kakovosti, zato je vsestranskost materiala ključnega pomena.