Pozabite na belo barvo, izberite drznejše odtenke

Običajno so majhne sobe ovite v svetlo belo barvo, ki navidezno poveča prostor. Bela je tako najpogostejša izbira, vendar pa je lahko sčasoma videti osivela, hitro pa se tudi umaže. Namesto belo zato stene prebarvajte v svetel kovinski odtenek, na primer odločite se za zeleno ali modro barvo, ki temelji na oljni osnovi. Če izberete živahnejše tone, prebarvajte tako strop kot stene, tako da se vaš pogled ne bo ustavil na pregibu zidov, ampak bo tekoče prešel na strop.

Za dodaten učinek prebarvajte še notranja vrata na denimo svetlečo kovinsko črno, na okvir vrat pa dodajte belo barvo. Svetujemo vam, da v tako urejen prostor umestite žametno sedežno garnituro, saj bo vanj vnesla toplino in udoben občutek razkošja.

kako_krsite_oblikovalska_pravila_2.jpg

Ne bojte se drznejših vzorcev in potiskov

Na videz trdne teksture in majhni vzorci lahko navidezno povečajo majhen prostor, saj je le-ta videti mirnejši. Vendar pa je včasih mirno hkrati dolgočasno. Nekateri notranji oblikovalci so tako prepričani v nasprotno, da veliki potiski dejansko povečajo prostor, ker zamotijo človeško oko in odvrnejo pozornost od velikosti sobe. Poleg tega v majhen prostor dodajte več različnih vzorcev.

Seveda ne bo vsaka mešanica vzorcev delovala dobro. Ključ do uspešne prenove je, da se velikosti potiskov med seboj razlikujejo: če bi bil obseg vzorcev na tapetah in preprogi enak, bi bil prostor prenatrpan. V nasprotnem primeru pa bo deloval udobno in živahno, ne pa utesnjeno.

kako_krsite_oblikovalska_pravila_4.jpg

Večje je včasih boljše

Majhno pohištvo bele barve resda dopušča več praznega prostora za sprehajanje, a so miniaturni kavči in stoli le redko zares udobni za sedenje. Zaradi tega se namesto dveh kavčev odločite raje za kotno sedežno garnituro v večjih dimenzijah ali pa oblazinjene klopi, ki jih potisnete neposredno ob stene. Tudi če v sobi uporabljate prostostoječe pohištvo, lahko izberete velike kose.

Pozornost preusmerite na določen del sobe

Na polico ali omaro razstavite okrasne elemente čistih in praznih površin, na primer zbirko starinskih kipov in posod v nevtralnih belih ali kremnih odtenkih. Predmeti so lahko iz različnih materialov, a enakih oziroma podobnih barv. Z njimi boste namreč preusmerili pozornost na manj zasičen del sobe in spočili pogled.

kako_krsite_oblikovalska_pravila.jpg

Ogledala odstranite s sten

Ogledala odsevajo svetlobo po prostoru in mu dodajo globino. Ampak ali si res želite v odsevu ogledala gledati prazno steno ali strmeti v isto stensko umetnino, ki je na drugem koncu sobe? V nekaterih primerih so sobe tako majhne in zaprte, da zrcala ne bodo prav nič pomagala, temveč bodo prostor le obremenila, še posebno, če jih je več. Včasih je preprosto bolje, če se jih ne trudite povečati in prostor opremite po svojih željah in okusu.