Ftalati

Zdravju škodljivi ftalati so sestavni del velike večine odišavljenih gospodinjskih izdelkov, kot so osvežilci zraka, ročno milo in celo toaletni papir. So znani povzročitelji endokrinih motenj, migren in astme; v telo pa jih dobimo predvsem z vdihavanjem. Če je le možno, zato izberite raje povsem naravne organske izdelke brez dodanih dišav. Uporabljajte raje eterična olja ali pa odprite okna, če želite osvežiti zrak v prostoru.

Perkloroetilen

Perkloroetilen lahko najdemo v čistilih za kemijsko čiščenje, odstranjevalcih madežev ter čistilih za preproge in oblazinjeno pohištvo. Gre za nevrotoksin, ki povzroča raka, omotico, izgubo koordinacije in drugo. Priporočamo vam, da namesto suhega čiščenja na osnovi kemičnih topil uporabljate raje okolju prijazne alternativne metode za odstranjevanje madežev, na primer naravna čistila.

stain_removal.jpg

Triklosan

Triklosan je kemikalija, ki je del večine detergentov za pomivanje posode in ročnih mil z oznako antibakterijsko. Je zelo agresivno antibakterijsko sredstvo, ki lahko spodbuja rast bakterij, odpornih na zdravila. Je po vsej verjetnosti rakotvorna snov, kar strokovnjaki še raziskujejo. Bodite pozorni na embalažo gospodinjskih izdelkov in izberite le preproste detergente s kratkim seznamom sestavin – izogibajte se predvsem antibakterijskim izdelkom.

Kvartarne amonijeve spojine

V mehčalcih perila in večini antibakterijskih čistilnih sredstev pa najdemo kvartarne amonijeve spojine. Delujejo podobno kot triklosan, saj pomagajo razviti odpornejše bakterije in mikrobe, obenem pa dražijo kožo in dihala ter so glavni vzrok za kontaktni dermatitis. Svetujmo vam, da za večjo varnost ne uporabljate mehčalca tkanin, ampak naravna sredstva; pred izpiranjem dodajte v pralni stroj beli kis.

2-Butoxyethanol

2-Butoxyethanol je kemikalija, prisotna v večnamenskih čistilnih sredstvih ter čistilih za okna in kuhinjske površine. Ima privlačen vonj, vendar spada v kategorijo izredno nevarnih topil glikol etrov. Je vzrok za bolečine v grlu pri vdihavanju, povezujejo pa ga tudi s poškodbami jeter in ledvic. Pametno je, da nikoli ne čistite v slabo prezračevanih zaprtih prostorih, za čiščenje ogledal in oken pa uporabljajte raje razredčen kis oziroma kuhinjsko sodo za čiščenje kuhinje.

window.jpg

Klor

V praških za razmaščevanje, čistilih za straniščno školjko, odstranjevalcih plesni, belilih in vodi iz pipe je klor. Kloru smo izpostavljeni dnevno že med prhanjem, saj ga v mestih dodajajo v vodo, da se znebijo bakterij. Tveganje za zdravje je lahko akutno in kronično, saj draži dihala in resno moti delovanje ščitnice. Da bi se čim bolj izognili njegovi izpostavljenosti, na pipe namestite filtre in uporabljajte alternativne metode čiščenja s kisom, limono ali sodo.

Natrijev hidroksid

Natrijev hidroksid običajno najdemo v sredstvih za čiščenje mikrovalovne pečice in odmaševanje odtokov. Je zelo jedka snov, ob dotiku s kožo pa lahko povzroči opekline ali težko vnetje grla, če ga vdihavamo. Najbolje je, da pečico očistite z mešanico limone in vode, ki jo segrevate nekaj minut; odtok pa odmašite tako, da vanj zlijete skodelico sode bikarbone in skodelico kisa, pustite 30 minut ter nato spirate, dokler mehurčki ne začenjajo izginjati. Na koncu skozi odtok spustite še vročo vodo, ki bo odplaknila umazanijo.