Dodajte svetleč element

Nekaj svetlečih elementov bo vašo sobo naredilo svetlejšo in večjo. Dovolj bo že, če na mizo oziroma polico postavite kristalno posodo za bombone ali odsevni pladenj. Enak učinek boste dosegli tudi s kristalnim okvirjem za fotografije, odsevnimi podstavki za kozarce ali kristalnimi kozarci (dajte jih v skupine po tri ali pet). S steklom, ogledali ali kristalom lahko okrasite tudi stene ali svetila. Kupite stekleno mizo oziroma mizo s steklenim zgornjim delom. Tako bo vaše ostalo pohištvo delovalo svetlejše, čistejše in bogatejše. Vsakič, ko boste odgrnili zavese ali prižgali luč, boste zaradi lesketa takoj boljše volje.

Postavite v prostor lončnico

Lončnica bo v vaš zaprt prostor prinesla naravo, barve in teksturo. Vzemite takšno, ki bo lepo uspevala v danih pogojih in ki ne bo zahtevala preveč nege. Za nasvet povprašajte v cvetličarni. Rastlina je tudi naravni čistilec zraka. Učinkovito odstranjuje tudi strupene kemikalije, kot so formaldehid, benzen in trikloroetilen.

1299742149_q65714d_1.jpg

Barva

Barva je zelo učinkovito sredstvo za posvetlitev sobe, z njo pa boste ubili več muh na en mah. Poleg čisto novega videza boste s prepleskanjem namreč mimogrede odstranili še vse praske in okruške, s pravilno kombinacijo pa lahko z njo poudarite tudi izbrane kose pohištva. Odvisno od barve si lahko v sobi pričarate veselo, melanholično ali energično vzdušje.

Pri barvanju vam ni potrebno biti perfekcionist, je pa dobro, da pred začetkom naredite naslednje:
- posesate strope, stene, tla in stenske obloge,
- odpravite praske, luknje od žebljev in vdrtine – za vse skupaj boste potrebovali kit, zidarsko žlico in nekaj kosov smirkovega papirja ter nekaj ur dela,
- s pleskarskim lepilom oblepite vrata, okna in vso vgrajeno opremo oziroma stvari, ki jih ne morete premakniti,
- poskrbite za zračenje - odprite okna, če jih ni, pa vklopite ventilator,
- če barvo nanašate na površino, kjer je še ni nikoli bilo, najprej nanesite osnovno plast, nato pa površino še enkrat prepleskajte,
- upoštevajte navodila na posodi za barve,
- med posameznimi nanosi naj preteče dovolj časa; morda se vam bo zdelo pretirano, da morate pustiti plast barve na miru čez noč, a zagotavljamo vam, da boste tako dobili najboljše rezultate.

Spremenite dekoracijo

Če se vam zdi, da je soba postala preveč pusta ali ste se že naveličali njene dekoracije, spremenite okrasne blazine, sveče, preproge, slike, okvirje za fotografije, pladnje ali pregrinjala. Če imate nekaj več denarja, preoblecite kar cel kavč. Če vas obdajajo nevtralne barve, dodajte nekaj barvnih kosov in črnine. Črna je nevtralna barva, ki ostale barve naredi veliko bolj žive in živahne. Ne verjamete? Poskusite.

Če nimate denarja za nakup novih dekorativnih elementov, kupite barvo in prebarvajte lesen dekorativni element. Črna pri dekoraciji sobe velja za zlato, a z njo nikar ne pretiravajte. V črno prebarvana stena bo najverjetneje preveč vpadljiva.

bright_room_with_colorful_ornaments_1.jpg

Drugače razporedite pohištvo

Najceneje boste prišli skozi, če boste pohištvo razporedili nekoliko drugače. Nekateri bodo morda morali zaradi prostorskih dimenzij ali drugih omejitev ostati tam, kjer so, a nič hudega. Preostane vam še veliko drugih elementov, s katerimi lahko eksperimentirate.

Nekaj nasvetov pa vendarle velja upoštevati:

- ustvarite kotičke – denimo bralni kotiček s preprogo, foteljem, stensko sliko in samostoječo svetilko,
- omogočite prehod v in iz sobe, saj si verjetno ne želite, da bi se nenehno spotikali ob posamezne kose pohištva,
- določite središčno točko – če imate lep kamin, sedežno garnituro postavite tako, da ga boste lahko občudovali, ne da ga boste imeli za hrbtom,
- razglejte se po domu, ker se morda kje skriva kakšen kos, ki bi se čudovito podal v vašo dnevno sobo, kakšen kos iz dnevne pa v kakšen drug prostor. Na ta način boste ubili dve muhi na en mah.

Z le nekaj manjšimi posegi lahko vašemu prostoru vdihnete popolnoma novo življenje. In ta postopek lahko ponavljate v nedogled.