Ptičke je nadvse zabavno opazovati. Če boste pozorni, lahko vidite, kako spomladi nabirajo vejice in drug material, iz katerega si pletejo gnezda. Lahko vidite tudi, kako si dvorijo in vzgajajo mladičke. Slišali boste različne napeve ptičjega žvrgolenja – z nekaterimi privabljajo partnerje, z drugimi pa opozarjajo na sovražnika v bližini ali branijo svoje ozemlje. Še več ptic lahko na svoje dvorišče in vrt povabite, če nanj postavite ptičjo hišico oziroma hranilnico. S tem jim boste zares pomagali, saj predvsem pozimi težko najdejo naravne vire hrane.

Kaj ptice potrebujejo za preživetje?

Ptice za preživetje potrebujejo vir hrane, še posebno spomladi, ko imajo mladičke. Potrebujejo tudi vodo za pitje in umivanje. Da se lahko skrijejo pred plenilci in slabim vremenom, potrebujejo kritje in varno zavetje, kjer lahko varno gradijo gnezda in vzgajajo mladičke.

chickadee2.jpg

Večino hrane sicer najdejo v naravi in rastlinah, tako divjih kot gojenih. Veliko vrtnarjev pa jim pozimi pomaga, saj takrat naravnih virov hrane ni lahko najti. Rastline so namreč pozimi v stanju mirovanja, večino časa so tudi prekrite s snegom ali ledom, zato so alternativni viri hrane za lačne kljunčke več kot dobrodošli. Če se odločite za ptičjo hranilnico, jo polnite čez vse leto, saj bodo ptice sčasoma odvisne od dodatnega vira hrane, ki predstavlja dopolnilo jagodam, oreškom in semenom, ki jih najdejo v rastlinah.

S čim pozimi hranite ptice?

Veliko ptic se spomladi in poleti hrani z žuželkami, s semeni pa vse leto. Vendar pa morajo v vsakem letnem času jesti veliko – za letanje, nabiranje hrane, delanje gnezda in druge dejavnosti potrebujejo ogromno energije, zato morajo vsak dan zaužiti toliko hrane, kolikor tehtajo. Da lahko preživijo v mrzlem zimskem vremenu in ohranijo telesno temperaturo na približno 44 stopinjah Celzija, potrebujejo hrano z visoko vsebnostjo maščob.

feeder.jpg

Čez zimo je na primer primerna hrana za ptice loj. To je maščoba, ki se pri kravah nabira okrog ledvic, za ptice pa pomeni hitro zalogo energije, ki jim pomaga ohranjati toploto. Loj lahko pticam postrežemo v hranilnici, ki je videti kot majhna kovinska kletka. V njej je po navadi dovolj prostora za dva kosa loja, včasih tudi za več. Loj lahko kupite pri mesarju ali pa v nekaterih supermarketih ter ga nato stalite in vanj dodate sončnična semena, oreške ali rozine. Maso nalijte v modelčke ali pa pustite, da se toliko ohladi, da obdrži obliko in iz nje naredite manjše kocke ali krogle. Lahko pa kupite že pripravljene kose loja in si prihranite nekaj dela. Vendar pa je loj hrana, primerna le za zimo, saj postane žarek, ko se temperatura dvigne nad 20 stopinj.

Pri krmljenju z lojem lahko težave povzročijo veverice, ki krmilnico spraznijo v nekaj minutah. Če je tudi pri vas tako, si omislite model z luknjami, ki so dovolj velike za majhne ptičke, ne pa tudi za veverice. Pri določenih modelih je loj v kletki znotraj večje kletke. Ptice lahko tako dosežejo loj s kljunčki, medtem ko ga veverice ne morejo. Seveda pa lahko poleg ptic posebej hranite tudi veverice, da ne bodo lačne.

black_capped_chickadee_at_suet_feeder_by_jen_1024x683.jpg

Veliko ptic se hrani s semeni

Pticam so všeč tudi druge vrste maščobe, na primer kremni sir, konzervirana pasja hrana, maščoba od slanine ali pa ostanki mesa, ki vam ostanejo od kuhanja. Kikirikijevo maslo je dober vir tako maščob kot beljakovin. Lahko ga namažete po storžih ali na veje.

Veliko ptic se hrani s semeni. V trgovinah je na voljo precej različnih mešanic. Še posebno priljubljena so sončnična semena, saj imajo, zlasti črna, veliko kalorij. Majhne ptice, kot so ščinkavci, imajo rade tudi manjša semena, na primer prosena. Morda vam bodo čez čas ptice semena jedle tudi z roke. Če kupujete že pripravljene mešanice, bodo mogoče nekatere vsebovale tudi semena, ki jih večina ptic ne je, zato je bolje, da najprej kupite manjšo količino, da vidite, katera semena jim teknejo in katera ne.

chickadee_with_seed.jpg

Hranilen priboljšek za ptice so tudi oreščki, na primer orehi ali arašidi. V mešanico semen dodajte nekaj sesekljanih oreškov, pa tudi kakšnega neoluščenega.

Ne pozabite na vodo

Ptice tudi pozimi potrebujejo svežo vodo, tako za pitje kot kopanje. Če imate bazenček za ptice, lahko kupite grelnik, da voda v njem ne bo zamrznila. Nekateri takšni grelniki se polnijo na sončno energijo, medtem ko boste za druge potrebovali električni kabel.

carolina_wren_bucktoe_creek_preserve_1024x753.jpg

Priboljške za ptice lahko razobesite tudi po drevesih – po nitki za ribolov lahko razvrstite pokovko in brusnice, na veje pa obesite tudi kose loja s semeni ali sesekljanimi oreški. Pomagajo vam lahko otroci.

Če boste to zimo začeli hraniti ptice, boste verjetno želeli nadaljevati tudi takrat, ko se otopli. Spomladi pa bodo vaše ptičje hranilnice poleg stalnih gostov pritegnile tudi ptice selivke, ki se vračajo iz toplih krajev. Posadite lahko tudi rastline, kot so sončnice, ki pticam ponujajo naravni vir hrane.