Zapirajte smetnjake in redno odnašajte smeti

Muhe se zelo rade množijo v razpadajočih organskih materialih, zato iz domovanja redno odnašajte smeti, smetnjake pa (če je to mogoče) vedno dobro zaprite. Če ste okoli hiše nastavili pasti, preverite, da se v njih ni kaj ujelo. Tudi zelo majhna razpadajoča žival je namreč izvrstna gostija za stotine muh. Na žalost pa samo vaša skrb ne bo dovolj, saj muhe letajo tudi več kot osmih kilometrih površine.

Pazite, kaj mečete na kompost

Mlečnih in mesnih ostankov ne mečite na kompost, saj privabljajo določene vrste muh. Tudi zelenjavni komposti so mamljivi za razmnoževanje določenih vrst muh. Najboljša rešitev je nakup kompostirnega zabojnika, ki se ga da pokriti.

dsc01985_1.jpg

Muholovni trak ali papir

Gre za zelo učinkovit pripomoček. Obstajajo tudi netoksični trakovi, ki privabljajo muhe. Ko ta podleže vabi, se prime na trak in … obstane tam.

Zavesa proti muham

Če skozi vaša vrata pogosto prihajajo gostje in še posebno otroci, bodo s sabo najverjetneje prinesli tudi kako muho. Že zavesa iz koraldnih vrvic bo bistveno zmanjšala število muh v vašem domu.

Olje iz limonovih trav in sveče

Olje iz limonovih trav je biološki pesticid brez kakršnih koli toksičnih primesi. Sveča ali dišeča palčka iz olja limoninih trav bo poleg muh učinkovito odgnala tudi komarje. Dobijo pa se tudi posebni preparati iz olja iz limoninih trav, ki se nanesejo direktno na kožo kot repelenti, jih je pa potrebno nanašati pogosteje od sintetičnih.

Meta

V boju z muhami si lahko pomagate tudi z zdrobljeno meto. Dajte jo v skledo ali v vrečke iz blaga, ki jih položite v bližino oken in vhodnih vrat.

Evkaliptusovo olje

Poškropite malce evkaliptusovega olja na krpe iz blaga in jih položite v bližino oken in vhodnih vrat.

Rastlinski repelenti za vaš vrt

Nekatere vrste muh boste lahko učinkovito odgnali tudi z zasaditvijo določenih rastlin. Muhe ne marajo melise, mete, krizantem in ognjiča.

Vgrajena zaščita proti insektom in mrčesu

Kupite okna z vgrajeno zaščito proti insektom in mrčesu.

bi_folds_4_1.jpg

Svetloba

Muhe se v vročini rade zatečejo v temne prostore, zato v vaš dom spustite čim več svetlobe.

Zelena razpršila

Če nič od naštetega ne pomaga, lahko še vedno posežete po razpršilih. Glejte le, da boste kupili okolju prijazne.