Razgovor

Za razgovor z varuško oziroma katero koli osebo, ki bo pazila vaše otroke, si morate vzeti dovolj časa. Vprašanja si že vnaprej skrbno pripravite. Tudi pri zastavljanju bolj osebnih vprašanj naj vam ne bo nerodno. Pravico imate, da o sebi, ki jo iščete za tako pomembno mesto, izveste, kar je potrebno. Povprašate jo lahko tudi o morebitnih nedavnih boleznih, ki bi lahko vplivale na zdravstveno stanje vašega otroka.

Pogodba

Po zakonu morate s tistim, ki ga zaposlite, skleniti pogodbo. Ta je lahko koristna predvsem v primeru, da pride do težav. S pomočjo pogodbe boste tako vi kot varuška natančneje vedeli, pri čem ste. Pogodba naj pokriva vse vidike, ko gre za delo varuške in skrb za vaše otroke. V pogodbo vključite tudi zadeve, ki so lahko osnova za ustna ali pisna opozorila, ali pa v skrajnem primeru prekinitev delovnega razmerja.

img_article_sn_super_nanny.jpg

Reference in usposobljenost

Osebno morate preveriti, ali so reference, ki jih varuška navaja, zanesljive. Pogovorite se z njenimi prejšnjimi delodajalci. Kandidati za varstvo naj vam tudi pokažejo ustrezen certifikat ali spričevalo, ki dokazuje, da so usposobljeni za to delo. Tudi ta potrdila lahko za vsak primer preverite. Ne zaposlite nikogar, čigar referenc ne morete preveriti. Pri odločitvi nikar ne hitite. Preverite več oseb in si vzemite dovolj časa za odločitev.

Težave

Če opazite opozorilne znake, zaradi katerih ste zaskrbljeni za blagostanje svojega otroka, jih nikar ne prezrite. Vsakršne spremembe v otrokovem vedenju – na primer spremembe v prehranjevanju ali pa nenavadno obnašanje – vam morajo biti zadovoljivo pojasnjene. Posebno pozornost namenite poškodbam, na primer praskam ali urezninam. Na svoja vprašanja morate dobiti prepričljive odgovore.

Če posumite, da so z vašim otrokom slabo ravnali, ga napadli ali zanemarjali, ali pa menite, da je v kakršni koli nevarnosti, takoj pokličite policijo. Varuške, o kateri imate resne pomisleke, ne morete le odsloviti in o tem nikomur povedati, saj lahko tvegate zdravje nekega drugega otroka v prihodnosti.

chicag_babysitter_451x300.jpg

Varnost

Prepričajte se, da varuška obvlada osnovno prvo pomoč in ve, kako hraniti nevarne predmete, kot so likalniki, kotlički za vodo, vroče pijače, zdravila in čistila, izven otrokovega dosega. Da boste mirni, posebej poudarite, kako pomembna so varnostna vratca, ključavnice za omarice in drugi varnostni ukrepi za malčke.

Varuško opozorite, naj ima otroka vedno pod nadzorom – ne sme ga pustiti samega v kopalni kadi, v parkiranem avtomobilu ali pred trgovino. Pove naj vam za vse dejavnosti ali izhode, ki jih načrtuje. Za vsak primer vedno pustite telefonsko številko ali naslov, kjer vas lahko doseže v primeru težav. Povejte ji tudi, na koga se lahko obrne v primeru, da vi ne boste dosegljivi. V hišo naj ne spušča ljudi, če nimajo za to nujnega razloga in se ne predstavijo.