Kosi iz druge roke so postali celo tako priljubljeni, da je obrabljen videz spet v modi. Ljudje smo že od nekdaj posebno skrb namenjali pohištvu, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Morda tudi od tod izvira priljubljenost starinskega pohištva, ki ima poseben čar. Ker pa se ponuja toliko možnosti in idej, ko gre za opremljanje doma s takšnimi kosi, je težko vedeti, kje začeti. Naj vam bodo naslednji nasveti v pomoč.

Klasične kose uporabite na nov način

Eden najlažjih načinov, kako lahko starinskim ali rabljenim kosom pohištva vdihnete novo življenje, je, da jih uporabite na nekoliko drugačen, neobičajen način. Če ste na primer podedovali starinsko kozmetično mizico z ogledalom, vendar pa zanjo ni prostora v kopalnici ali spalnici, jo lahko postavite tudi v jedilnico, kjer bo delovala kot bar. Na njej lahko razstavite elegantne vinske ali druge steklenice ter druge dodatke, na primer vašo kolekcijo kamnov. Tudi staro mizico za telefon ali babičino šivalno mizo lahko uporabite na nov način – na primer kot nočno omarico ob postelji ali za odlaganje dežnikov in klobukov v veži.

p1130458.JPG

Tudi starih slogov še ne velja odpisati

Mnogi poskušajo na vsak način posodobiti rabljene kose. Zakaj, če pa pohištvo še vedno dobro služi svojemu namenu? Če na primer najdete star kavč, oblazinjen v starem viktorijanskem slogu, ga ni treba takoj na novo oblaziniti z moderno tkanino. Če je kavč še vedno v dobrem stanju, ga lahko daste le očistiti. Podoben pristop je treba ubrati tudi pri drugih kosih – če imate staro jedilno mizo, jo dajte najprej pregledati, preden jo na novo prelakirate.

interior_design_in_the_victorian_era_577x465.jpg

Pozornost morate posvetiti tudi obdobju, iz katerega kos izhaja. Če se zavedate estetskega konteksta, v katerem je bil narejen stol iz prejšnjega stoletja, boste bolj spoštovali stol in okolje, kamor ga boste umestili, ter morda celo dobili kakšno novo idejo za opremljanje.