Puščanje vode

Znaki, da vam pušča voda, so: madež na steni, bela prašnata stvar na vaših opekah ali fasadi in vonj po plesni. Voda lahko povzroči zelo veliko škodo. Če problema ne boste odpravili, lahko pride do gnitja, plesni in termitov. Zaradi vode se vam lahko zruši streha ali zašibijo temelji. V vsakem primeru vas bo popravilo močno udarilo po žepu. Zato ustavite puščanje vode, popravite škodo in ukrenite vse, da se zgodba ne bo ponovila.

Manjše puščanje strehe lahko zakrpate s cementom, če je vaša streha stara in se udira, pa boste morda morali zamenjati celo streho. To sicer resda ne bo poceni, a bolje to, kot da bi morali zamenjati celotno ostrešje, kar se zna zgoditi, če se odprave problema ne boste lotili pravočasno.

leak_detection_and_repair_1.JPG

Utripajoče luči

Ali vam luč v hladilniku oziroma v vaši mikrovalovni pečici utripa, kadar odprete njegova vrata ali jo prižgete? Možno je, da je vaša električna napeljava šibka, ali pa je preveč naprav priključenih na en tokokrog. Oba razloga lahko privedeta do izbruha požara. Problem lahko odpravite tako, da električno energijo razporedite bolj enakomerno in naprave vtaknete v več različnih vtičnic. Pokličite električarja, da vam posodobi napeljavo.

Glodavci v domu

Če zaslišite korake ali glasove glodavcev, takoj poiščite krivca. Ne samo, da ti prenašajo bolezni, zelo radi se lotijo tudi vaše električne napeljave in izolacije, kar lahko privede tudi do izbruha požara. Zato ob nenavadnih zvokih nastavite pasti ali pa pokličite iztrebljevalca.

Okvarjena peč

Če vaši stroški energentov rastejo v višave, je to lahko tudi posledica nepravilnega delovanja peči, kar lahko povzroči tudi smrt zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Peč naj letno pregleda in očisti profesionalec. Za vsak slučaj pa v domovanje vgradite še stestiran detektor ogljikovega monoksida.

Luščenje barve

Barva na steni in stropu je kot človeška koža. Je prva obrambna črta pred vpadi vode in škodljivcev. Voda, ki prodre v les, lahko povzroči njegovo gnitje, nebarvan les pa se lahko zelo hitro posuši in razpoka. Če se barva lušči, postrgajte preostalo barvo, zbrusite površino, da bo ta gladka, in nanesite svežo barvo. Če obstaja možnost, da se v vaši barvi nahaja svinec, raje najemite profesionalca, saj lahko takšni odkruški povzročijo poškodbo živcev pri odraslih in nepovratno poškodbo možganov pri otrocih.

Kadeči se dimnik

Če dimnik ni pravilno očiščen, lahko pride do požara. Letno naj ga pregleda dimnikar. V peč nalagajte le dobro osušena drva ter naredite majhen in vroč ogenj, ne pa velikega in kadečega. V peči nikoli ne kurite smeti, kartona ali zavijalnega papirja.

chimney_pots_1.JPG

Filter na klimatski napravi

Umazan filter na klimatski napravi (ali če filtra sploh ni) povzroči nabiranje smeti in prahu na tuljavah klimatske naprave. Topel zrak, ki gre čez tuljave, povzroči kondenzacijo. Zaradi tega se formira blato, ki je izvrstna podlaga za rast plesni in razpršitev po vsem domovanju. Preveč umazanije lahko prepreči dotok zraka v sistem, kar lahko privede do požara. Zato redno – enkrat na mesec – menjajte filter ob prižgani napravi. Delovanje naprave pa dajte preveriti enkrat letno.